Ingezonden persbericht


Persbericht

Enschede, 22 augustus 2008

Bedrijf uit Enschede zendt WK schaken live uit
Bij de wereldkampioen schaken aan tafel

ENSCHEDE - De tweekamp om de titel wereldkampioen schaken tussen Viswanathan Anand en Vladimir Kramnik, die op 14 oktober in Bonn begint, zal van dichtbij op internet te volgen zijn. Zo dichtbij, dat je het gevoel krijgt bij de spelers aan tafel te zitten.

Het nieuwe internetsysteem FoidosChess, dat in Nederland is ontwikkeld door Chess Media Services BV in Enschede, maakt dit mogelijk. Foidos brengt een schaakpartij op het internet zoals nooit eerder in de wereld is vertoond. Het is gebaseerd op de nieuwe Microsoft Silverlight-techniek.

FoidosChess gebruikt vijf parallel lopende video streams om de tweekamp in beeld te brengen. De internetbezoeker krijgt volledige regie over de live beelden en kan zijn beeldscherm indelen naar eigen keuze en formaat. Hij bepaalt wat hij wil zien en wanneer.

Op twee van die beelden zullen de spelers permanent van heel dichtbij te zien zijn. Elke reactie op een zet van de tegenstander is zichtbaar.
Verder is er een kanaal met commentaar, gegeven door topschakers in Duits (Artur Yussupov, Dr Helmut Pfleger, Klaus Bischoff), Engels (Yasser Seirawan), Spaans (Miguel Illescas) en Russisch. Alle commentatoren zullen prominente gasten op bezoek krijgen. Via een chatkanaal is communicatie tussen commentator en bezoeker mogelijk. Natuurlijk zijn ook het speelbord en de zetten zichtbaar.

Voorlopig is Foidos alleen ontwikkeld voor de schaaksport, maar zal over enige tijd ook voor andere sporten inzetbaar zijn. Een demo van FoidosChess is te zien op www.foidoschess.tv

Noot voor de redactie -