Ingezonden persbericht


Persbericht

Designers at Work organiseert Het Logo debat- over inspiratie

met Mieke Gerritzen (NL.DESIGN) en Edo van Dijk (Eden) moderator Max Bruinsma (hoofdredacteur Items)
dinsdag 14 oktober, 20.00 uur
Idazaal, ingang Ontwerpwerk, Prinsestraat 37, Den Haag www.ontwerpwerk.com

Designers at work, een initiatief van Ontwerpwerk, organiseert een debat over vormgeving met de titel Het Logo Debat ­ over inspiratie. Dit debat zal ingaan op de betekenis van oorspronkelijkheid en originaliteit, op citeren, variëren en kopiëren, op intenties en percepties. Mieke Gerritzen en Edo van Dijk gaan na een persoonlijke introductie over hun werk en opvattingen in gesprek over de inspiratie, citaten en jatwerk in de dagelijkse ontwerppraktijk. Max Bruinsma zal dit debat inleiden met voorbeelden van 'her'gebruik van logo's en vervolgens als moderator optreden.

Het Logo debat ­ over inspiratie.

In Label People van Mieke Gerritzen, uit 2000, zijn de silhouetten van een man en een vrouw gevuld met een decoratief patroon van bekende modelabels. Het beeld daagt uit om te discussiëren over de betekenis van logo's en brands. In hetzelfde jaar ontwerpt Chaz Maviyane-Davies Race Signs, een wit mannetje als heilige, een zwart mannetje als de duivel. Datzelfde mannetje komen we tegen op een WC deur in India, maar nu met tulband en omslagdoek, in een anoniem ontwerp uit 1974. En in 2002 gebruikt Pippo Lionni het mannetje op een andere manier: hij legt het hoofd als een bal aan de voeten van het figuurtje en noemt het beeld 'Mindless'. Deze vier beelden maken gebruik van hetzelfde silhouet dat lijkt ontleend aan de pictogrammen die Gerd Arntz vanaf de jaren '20 van de vorige eeuw tekende als hulpmiddel voor visuele informatieoverdracht.

Het gebruik van dit silhouet in hedendaagse varianten roept vragen op. Rust er geen copyright op dat mannetje? Kun je het zonder toestemming gebruiken? Maakt het uit of je dat silhouet commercieel, informatief of cultureel hergebruikt? En als dat algemeen bekende 'mannetje' en 'vrouwtje' door iedereen gebruikt mogen worden, hoe zit het dan met bijvoorbeeld de logo's die Gerritzen gebruikt om hen aan te kleden? Bestaat er wat dat laatste betreft zoiets als citaatrecht ­ vrijheid van meningsuiting in logo's? Mag citeren wel en kopiëren niet? Zijn er grenzen voor het (her)gebruik van grafische beelden en wie bepaalt die grenzen? De wet? Of de wellevendheid? Het Logo debat - over inspiratie zal ingaan op dit soort vragen.

Voor de pers reserveren en informatie b.bagchus@ontwerpwerk.nl

Designers at work
De Stichting Designers at work, een initiatief van Ontwerpwerk, is opgericht om vormgeving in brede zin te promoten. Designers at work doet dit door bijeenkomsten met en voor professionele ontwerpers te organiseren. De activiteiten vinden plaats in de Idazaal, ingang Ontwerpwerk, Prinsestraat 37, Den Haag.