Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/103355.pdf

Brussel, 10 oktober 2008
14116/08 (Presse 286)
P 127/08
(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in het oosten van de DRC

De Europese Unie is zeer bezorgd over de aanhoudende confrontaties in het oosten van de Democratische Republiek Congo, en over de gevolgen daarvan voor de humanitaire situatie.
De Europese Unie veroordeelt scherp de recente uitlatingen van Laurent Nkunda en met name diens oproep tot het omverwerpen van de verkozen legitieme regering van de Democratische Republiek Congo, en vraagt het CNDP met aandrang zich onverwijld en onvoorwaardelijk opnieuw aan te sluiten bij het vredesproces, waartoe het zich in januari jongstleden in Goma had verbonden.
De Europese Unie spreekt opnieuw de overtuiging uit dat er geen militaire oplossing bestaat voor de huidige crisis in de Kivu's, en dat enkel de processen van Goma en Nairobi het geschikte kader vormen voor het herstel van het vertrouwen en voor een duurzame stabilisatie van de situatie in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

De Europese Unie spreekt nogmaals haar steun uit voor de inspanningen van de Congolese autoriteiten om tot een politieke oplossing voor de crisis te komen, en roept alle betrokken partijen op het staakt-het-vuren te respecteren, het door de MONUC opgestelde terugtrekkingsplan uit te voeren en zonder voorbehoud en onvoorwaardelijk de afspraken van Goma en Nairobi na te komen.
De Europese Unie memoreert dat de inspanningen om een einde te maken aan de activiteiten van de buitenlandse gewapende groeperingen in het oosten van de DRC moeten worden voortgezet; wat het FDLR betreft, moedigt zij de autoriteiten van de Republiek Rwanda en de Democratische Republiek Congo aan daartoe méér te gaan samenwerken.
De Europese Unie spreekt opnieuw haar steun uit voor de internationale bemiddeling en voor het optreden van de MONUC op het terrein, in moeilijke omstandigheden, ten gunste van de burgerbevolking.
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.
* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom 14116/08 (Presse 286) 1