Ingezonden persbericht



* http://www.volkerwessels.com/bin/ibp.jsp?ibpDispWhat=object&ibpPage=S3_FocusPage&ibpDispWho=STNI_ITEMS%5El3751&ibpVersion=0&ibpZone=S3_NIEUWS&ibpDisplay=view&

Minister Eurlings geeft startschot voor nieuwe generatie DRIP's en nieuw CDMS-systeem

In het kader van het programma "No Regret" van Rijkwaterstaat stelde minister Camiel Eurlings op 6 oktober 2008 het nieuwe Dynamische Route Informatiepaneel (DRIP) bij de Zeelandbrug tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duivenland in werking.

Om de knelpunten op het hoofdwegennet te reduceren worden alleen al in Zuid-Nederland de komende periode ruim 100 nieuwe DRIP's langs het wegennet geplaatst. De nieuwe DRIP's zijn niet alleen geschikt voor tekstbestanden, maar tonen tevens icoontjes of tekeningen.

Het doel van het plaatsen van de nieuwe DRIP's is betere informatieverschaffing aan de weggebruiker, zodat deze een bewustere keuze kan maken over het te vervolgen traject. Bij het besluit om overal in Nederland de automobilist beter te informeren over reistijden, hoorde tevens het voornemen om de DRIP managementsystemen in de verkeerscentrales te verbeteren. Vialis kreeg de opdracht tot verbetering van deze managementsystemen, ook wel CDMS (Centraal Drip Management Systeem) genoemd.

Het eerste nieuwe CDMS-systeem, in het kader van het programma No Regret, is inmiddels bij de Verkeerscentrale Zuid West Nederland in Rhoon operationeel. Het systeem stuurt momenteel de eerste 24 nieuwe DRIP's in Zeeland aan. Niet alleen de nieuwe generatie DRIP's kunnen door het systeem worden aangestuurd, het nieuwe CDMS is tevens geschikt voor de aansturing van de eerdere generaties DRIP's.

Het CDMS is zo gemaakt dat de wegverkeersleider in de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat het CDMS aanstuurt. Het CDMS kan echter ook volledig geautomatiseerd worden. Het CDMS heeft verder de mogelijkheid om met andere centrales te communiceren over ingezette maatregelen. Uiteraard moet de centrale van de andere wegbeheerder dan wel geschikt zijn om maatregelen gecoördineerd aan te sturen.

Het nieuwe CDMS-systeem is binnenkort bij alle vijf de Verkeerscentrales van Rijkswaterstaat beschikbaar. Een vergelijkbaar systeem is, onder de naam 'ViValdi', voor andere wegbeheerders operationeel binnen de Vialis Traffic Factory.