Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht

Datum 14 oktober 2008

Kenmerk 200

Gemeente Amsterdam installeert Klimaatraad

Op dinsdag 14 oktober heeft wethouder Marijke Vos de Amsterdamse Klimaatraad geïnstalleerd. In het Event Center Aalsmeer hebben negentien klimaatambassadeurs uit het Amsterdamse bedrijfsleven, van kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties hun steun toegezegd aan het Amsterdamse klimaatprogramma: Nieuw Amsterdams Klimaat. Met de uitvoering van dit programma wordt de CO2-uitstoot in de stad Amsterdam fors gereduceerd.

De leden van deze Klimaatraad gaan zich actief bezighouden met het vergroten van het draagvlak voor het Nieuw Amsterdams Klimaat. Dit staat voor een reductie van de CO2- uitstoot van de stad Amsterdam met 40% in 2025 ten opzichte van 1990.

Wethouder Marijke Vos (Milieu): "De bevlogenheid van de leden van onze Klimaatraad laat zien dat CO2-reductie bij velen bovenaan de agenda staat. En we moeten ook wel om onze economische positie te behouden. Klimaatbeleid is allang niet vrijblijvend meer gezien de sterk stijgende energieprijzen. De Amsterdamse Klimaatraad is een illustratie van de manier waarop er binnen het Amsterdamse klimaatprogramma wordt samengewerkt. Als overheid kun je dat niet alleen doen. Amsterdamse bedrijven, organisaties en ook de inwoners zijn nodig om het energieverbruik terug te dringen en om met innovaties grote stappen te maken. Daarmee gaan we richting een toekomst met duurzame energie en innovatieve oplossingen voor het klimaatvraagstuk."

Het unieke van de Amsterdamse aanpak is dat het een nauwe samenwerking betreft van bedrijven, burgers, maatschappelijke organisaties en politici. Zo wordt een solide platform gecreëerd. Dit wordt nog verstevigd door de sectorale aanpak om de CO2-uitstoot te reduceren en om tegelijkertijd economische kansen te stimuleren. Hierbij treedt de gemeente als facilitator op en vormt het bedrijfsleven coalities die gezamenlijk tot innovatieve CO2-reductiemethoden komen.

Anne-Marie Rakhorst, Search B.V.: "Een reductie van CO2-emissies met 40% is echt haalbaar. Uit de ervaring bij mijn bedrijf Search weet ik dat in duurzaam bouwen alleen al een enorme winst te behalen is. Ik ben blij dat Amsterdam dit initiatief neemt en dat ik hier deel van mag uitmaken."

Friso de Zeeuw, Rabobouwfonds: "Te midden van alle ambitie en bevlogenheid rond het Amsterdamse klimaatprogramma past een nuchter geluid uit de praktijk van alledag. Mijn referentiekader rond klimaatbeleid is de balans tussen people, planet en profit. Ook wil ik het klimaatgericht handelen de economische crisis doorhelpen. Voorlopers zoals wij zijn prima, maar het gaat er met name om het peloton mee te krijgen. Het Amsterdamse klimaatprogramma sluit daar mooi bij aan, daarom neem ik graag plaats in de Amsterdamse Klimaatraad."

Een aantal voorbeelden van de Amsterdamse aanpak zijn het Green-IT project, voor energiebesparing in de ICT-sector, en de Waterstofcoalitie die met diverse partijen de .

14 oktober 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 200 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

technologie en de toepassing van waterstof stimuleren. Ook de lokale Klimaatcafés, waarbij burgers met experts in discussie gaan en de Klimaattafel, waarbij door marktpartijen intenties en concrete plannen uiteen worden gezet, zijn aansprekende voorbeelden van hoe de Amsterdamse samenleving bij het klimaatvraagstuk betrokken wordt.

De complete lijst van Amsterdamse klimaatambassadeurs is: Ludo van Halderen (E- concern), Aart van Hattem (New Energy Docks), Jo Peters (Shell), Jaap van Rhijn (Boer Hartog Hooft), Jac Thielen (Far West), Friso de Zeeuw (bouwfonds MAB), Berry Marttin (Rabobank Amsterdam), Mark van der Horst (MKB Amsterdam), Anne-Marie Rakhorst (Search B.V.), André Veneman (Akzo Nobel), Marcel Engels (Uneto VNI), Michiel de Haan (Dirk van der Broek Groep), Ingrid Zeegers (Philips), Anwar Osseyran (Sara), Gerrit Mastenbroek (TNT Post Pakketservice), Frits Hermans (Energietransitie Platform Duurzame Mobiliteit), Pier Vellinga (VU Klimaatcentrum/Wageningen Universiteit), Hugo Priemus (TU Delft) en Willem Ferwerda (IUCN Nederland).

Pb-200