Ingezonden persbericht


Meer kinderen naar de voorschool

PvdA doet voorstel om ook ouders gelijk een taalcursus te laten volgen

De PvdA gemeenteraadsfractie wil nu echt meer aandacht voor taalachterstanden. Al jaren pleit de fractie voor gelijke kansen voor kinderen in het onderwijs. Maar ook ouders moeten er voor zorgen, dat zij geen kansen laten liggen. PvdA voorzitter Marieke Bolle ziet veel mogelijkheden in een combinatie van voorschool met taal- en opvoedingslessen. Op deze wijze kunnen kind en ouder samen hun taalachterstand aanpakken, zodat kansen niet blijven liggen en iedereen de mogelijkheid krijgt om zich te ontplooien.

Om meer kinderen naar de voorschool te krijgen wil PvdA Raadslid Saskia Mulder als eerste stap de doorverwijzing naar de voorschool verbeteren. De consultatiebureaus hebben een belangrijke taak bij het doorverwijzen naar de voorschool. De professionals op de bureaus nemen deze taak serieus, maar zij hebben meestal niet genoeg tijd om voldoende aandacht te geven. Raadslid Mulder: "Ik wil ervoor pleiten bij de wethouder dat de consultatiebureauartsen in een aantal wijken meer tijd krijgen per kind om voorlichting te geven aan ouders over de voorschool. Dus niet vier kinderen per uur, maar terug naar drie per uur. Hierdoor is er tijd voor medisch en taalonderzoek en een gesprek met de ouders."

Als tweede stap om meer kinderen naar de voorschool te krijgen, zouden ouders ook verleid moeten worden om een taal of opvoedingsles te volgen tijdens de periode dat hun kind naar de voorschool gaat. "Het is niet alleen leuk om samen met je kind naar school te gaan, maar zo zorg je ervoor dat ouder een kind een goede toekomst tegemoet gaan, volgens Mulder. De PvdA fractie benadrukt dat het hier niet moet gaan om nieuwe projecten, maar bestaande projecten zoals "Opstapje" moeten betrokken worden bij dit initiatief.

Morgen in de commissievergadering van Jeugd en Burgerschap zal de begroting aan de orde komen. Saskia Mulder zal namens de PvdA fractie de wethouder vragen meer middelen in te zetten om taalachterstanden weg te werken.



Ingezonden persbericht