Ingezonden persbericht


Aankondiging:

15 oktober 2008, Wereldhandwasdag

Handen wassen redt levens

Handen wassen, het lijkt zo'n eenvoudige handeling, maar het kan veel levens redden. Gebrek aan sanitatie, grondwatervervuiling en een hoge kindersterfte is niet alleen een probleem van ontwikkelingslanden, ook binnen de Europese Unie hebben ruim 20 miljoen Europeanen gebrek aan schone sanitaire voorzieningen. WECF, Women in Europe for a Common Future, zorgt echter in Bulgarije en Roemenië niet alleen voor de aanleg van schone, duurzame toiletten, maar besteedt ook in haar projecten aandacht aan iets wat zo eenvoudig lijkt, maar zoveel ziektes kan voorkomen, handen wassen!

'Prislop is het een van de weinige dorpen in Roemenie waar ik niet kan logeren', vertelt Margriet Samwel, werkzaam voor de internationale milieu- en gezondheidsorganisatie WECF. 'Niet omdat het gevaarlijk is tussen al die zigeuners, maar omdat de mensen geen ruimte in hun huisjes hebben om mij te herbergen. Ik weet dat Prislop een extreem voorbeeld is van Europese armoede, maar de problemen die ik er tegenkom zijn kenmerkend voor ons werk in verarmde plattelandsstreken in Europa en Eurazie' Samwel is al jaren actief voor WECF; WECF mobiliseert vrouwen om milieu, gezondheid en economie met elkaar in balans te brengen. Margriet's specialisme is milieuhygiëne: drinkwaterkwaliteit, afvalwaterbehandeling en ecologische toiletten. Toch is er een onderwerp dat in haar werk steeds weer komt bovendrijven: de invloed van armoede op milieuhygiënische projecten. Zo sterven in Roemenië nog steeds baby's aan de blauwe baby ziekte ten gevolg van vervuiling van het grondwater met nitraat en bacteries uit menselijk afval, omdat veel plattelandbewoners gebruik maken van een gat in de grond als wc.

Handjes wassen voor kinderen
Margriet wilde in Prislop de aandacht van burgers vestigen op de persoonlijke hygiene van kinderen. 'Zoals handjes wassen na toiletbezoek, dat veel diarreegevallen en dus ook ondervoeding voorkomt. Het soort eenvoudige dingen die voor ons heel vanzelfsprekend zijn.' Maar dat werkte niet. De school was al jaren dicht wegens gebrek aan middelen en docenten. Samen met de lokale project partner probeerde ze vervolgens een groep moeders te interesseren voor workshops rond persoonlijke hygiene, en leren lezen en schrijven, maar het was moeilijk de jeugd en de volwassenen in de banken te houden. Uiteindelijk kwam een project tot stand waarin vrouwen leren lezen, rekenen en bovendien te maken krijgen met lessen over hygiene: handen wassen en gezond koken met behulp van recepten. Aan het eind van de les krijgt iedereen wat gekookt is mee naar huis. Vooral dat laatste werkt erg motiverend: het is die ene dag in de week waarop je eens een keertje niet hoeft te tobben of je je gezin te eten kunt geven. Daarnaast werkt WECF in verschillende Roemeense en Bulgaarse dorpen aan de hygiene door het installeren van droge ecologische (no-mix) toiletten bij scholen en families. Maar ook buiten Europa, bij voorbeeld in de Kaukasus en in Centraal Azie, heeft WECF projecten die laten zien dat ook dorpen waar geen centrale waterleiding en riolering is, een veilige en betaalbare hygiene en sanitatie mogelijk is.

Handwasproject in Prislop

Arme mensen kopen geen WC
Margriet noemt een aantal praktische zaken die haar werk belemmeren: 'De Roma in Prislop leven van maken en verkopen van bezems of het verzamelen en de huis aan huis verkoop van paddestoelen en bessen. De prijs van een bezem is 50 Eurocent. Van die verdiensten kun je je familie niet onderhouden, laat staan dat er geld is voor een nieuwe WC. Er is geen internet, er is geen computer, het hele dorp heeft 1 telefoon, veel mensen hebben thuis geen stroom, papier en pennen zijn heel duur, kinderen en volwassenen kunnen vaak niet lezen of schrijven.' Bovenal is armoede vermoeiend: te weinig eten, elke dag water putten, een slecht of geen bed, een lekkend dak, kou in de winter en een latrine als WC of helemaal geen WC. Het is de vermoeidheid door een leven onder de armoede grens, die ervoor zorgt dat weinig mensen zich kunnen inzetten voor 'extra's' zoals gezond drinkwater en fatsoenlijke toiletten. Margriet vindt het belangrijk te laten zien dat gebrek aan medewerking niet altijd een gebrek aan wilskracht en inzet is, maar vaak een gevolg van barre levensomstandigheden.

WECF besteedt deze weken in haar projecten in Oost-Europa, de Kaukasus en Centraal-Azië extra aandacht aan Wereldhandwasdag.

http://www.globalhandwashingday.org/

Voor meer informatie of foto's kunt u contact opnemen met: Chantal van den Bossche I WECF Public Relations & Press Officer

Chantal.vandenbossche@wecf.eu
Phone: +31 (30) 23 10 300
Mobile: +31 (6) 28 12 99 92
Website: www.wecf.eu
Website: www.projectnesting.org

Krijg je gezinsuitbreiding of verhuis je binnenkort? Op deze site vind je alle informatie over een gezonde, veilige en milieuvriendelijke inrichting: www.eenveilignest.nl