LLiNK

Rotterdam, 14 oktober 2008

-PERSBERICHT-

LLiNK Warzone India - aangrijpend verhaal over godenmeisjes In LLiNK Warzone India volgen we zangers Karima, die naar de Indiaase deelstaat Andhra Pradesh reisde waar ze het lot van de jonge godenmeisjes volgt. Deze meisjes worden in India ook wel Mathamma's of Yogini's genoemd. Zij voeren overdag genezingen uit en 's avonds mogen alle mannen van het dorp de meisjes gebruiken. Hoewel de Indiase overheid het offeren van de meisjes bij speciale wet heeft verboden, gaat dit gebruik gewoon door. Karima laat zien hoe men probeert de godenmeisjes te redden. Verder ondervraagt ze een gewetenloze vrouw, die in Bollywooddromen (lees: in meisjes) handelt en ontmoet ze meisjes die uit de sekslavernij zijn bevrijd. 'Wanneer je als arm meisje in India wordt geboren, dan is dat niet zo best,' stelt de zangers.

Seksueel inwijdingsritueel
LLiNK Warzone filmde in het dorpje Lingampalli een Yogini-ceremonie, waar men op het punt stond de doodsbange, tranen met tuiten huilende 13-jarige Parvathama over te dragen aan de dorpoudste voor haar seksuele inwijdingsritueel. Hierna zouden alle andere mannen van het dorp haar seksueel mogen gebruiken. Want zo gaat dat bij de Yogini-meisjes; ze worden als baby aan de godin Yogini geschonken, waarmee hun lot voor de rest van het leven is bezegeld. Ze mogen nooit meer trouwen en behoren het hele dorp toe. De dorpelingen geloven dat de godin in hen is gaan huizen. En het erge is, dat de meisjes, die van jongs af aan niets anders horen, dat op zeker moment zelf ook gaan geloven. Overdag zijn ze 'untouchable' en voeren ze genezingen uit door handopleggingen, waarbij ze in tongen spreken en in bizarre extases geraken. 's Avonds zijn ze 'touchable' en moeten ze voor de mannen dansen en verplicht naar bed met iedere man, die dat verlangt. En zo zijn Yogini's ook uiterst vatbaar voor en de belangrijkste veroorzaaksters van het in Zuid-India voortrazende hiv-aids-vuur.

Godenmeisjes
Parvathama (13) werd aan een God geofferd, Soni (15) geloofde oprecht dat de geslepen Rangama van haar een Bollywood-danseres zou maken, Vanadja (15) werd door twee veiligheidsagenten gekidnapt en aan een snelwegbordeel verkocht, Subulachme (15) werd zelfs door haar eigen vader verkocht en Dewi (18), tenslotte, werd op haar 13e gedwongen uitgehuwelijkt aan een aids-patiënt, die haar ook besmette voordat hij stierf.

Karima
Karima - bekend van hittrio Dignity en haar rol in The Lion King - maakt zich dit jaar met collega's Anouk, Candy Dulfer, Edsilia Rombley en DJ 100% Isis hard voor de 'Because I'm a Girl'-campagne van kinderhulporganisatie Plan Nederland. De campagne vraagt aandacht voor het droevige lot van de allerarmste meisjes op deze wereld. Karima reist in het kader van de 'Because I'm a Girl'-campagne ook met de Dutch Urban Diva's door Nederland om jongeren - tijdens de optredens - bekend te maken met de problemen van de meisjes, die zij zelf, met LLiNK Warzone in India, in levende lijve ontmoette.

LLiNK Warzone India, mede mogelijk gemaakt door NCDO en Plan Nederland, dinsdag 11 november 23:30 uur Nederland 2.

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


---


Noot voor de redactie,