Gemeente Winterswijk


Handhavingsestafette Winterswijk succesvol verlopen

14 oktober 2008

Winterswijk - Op donderdag 9 en vrijdag 10 oktober vond in Winterswijk een grootscheepse handhavingsestafette plaats. De handhavingsestafette vormt van oorsprong een landelijk overheidsinitiatief en wordt jaarlijks georganiseerd vanuit de provincie. Naast de gemeente Winterswijk namen veel andere gemeenten uit Gelderland deel. Het doel van de estafette is om diverse handhavingsdisciplines de kans te geven kennis met elkaar te maken en van elkaar te leren. De deelnemende teams hebben de samenwerking als erg zinvol ervaren.

De deelnemende disciplines zijn positief over de samenwerking. Het gevoel leeft dat de teams elkaar weer beter hebben leren kennen en elkaar ook in de toekomst makkelijker kunnen vinden.

Disciplines
De Winterswijkse estafette sloot aan bij de provinciaal gecoördineerde estafette. Er namen ruim honderdtwintig medewerkers deel aan de controles. Zij vertegenwoordigden negen disciplines: gemeente Winterswijk, Vereniging Natuurmonumenten, Koninklijke Marechaussee, Douane Team KB Duiven, Belastingdienst, Milieupolitie, Politie team Winterswijk, Algemene Inspectie Dienst (A.I.D.) en Waterschap Rijn en IJssel.

Diverse terreinen
De controles werden uitgevoerd op vier terreinen: milieu en bedrijven, bouwen en ruimtelijke ordening, water en natuur. Ook werd er gecontroleerd op de drank- en horecawet. De gecombineerde teams controleerden zowel op locatie als mobiel: aan de Groenloseweg was een grote controlepost ingericht waar de douane, politie, A.I.D. en belastingdienst passerend verkeer met speciale scanapparatuur konden controleren op onder meer openstaande boetes en betalingsschulden, illegale accijnsgoederen, gebruik van rode diesel, verkeersovertredingen en papieren.

Daarnaast gingen overdag en 's nachts mobiele teams op pad om onder meer te controleren op stroperij, illegale (afval)lozingen en naleving van de regels uit de drank- en horecawet.