Vereniging Milieudefensie


Persbericht

Kredietcrisis mag klimaat niet van de Europese agenda schuiven Milieudefensie vraagt Balkenende om afzwakken van klimaatbeleid tegen te gaan

Amsterdam, 14 oktober 2008 - Terwijl Al Gore vandaag in Nederland is om ons, onder de noemer 'Time to Act', uit te leggen waarom we moeten doorzetten met onze strijd tegen mondiale klimaatverandering, lijkt Europa onder invloed van de kredietcrisis geneigd om haar klimaatbeleid naar een lager plan te tillen. Zo is het onderwerp klimaatbeleid op de agenda van de Europtop, morgen en overmorgen in Brussel, al flink naar achteren geschoven. EU-voorzitter Frankrijk zal bovendien pleiten voor afzwakking van het Europese klimaatbeleid wegens alle financiële perikelen. Milieudefensie roept premier Balkenende op om tijdens de top te blijven hameren op een stevig klimaatbeleid en de voorstellen van Frankrijk af te wijzen.

"De kredietcrisis aangrijpen om het Europese klimaatbeleid af te zwakken is grote onzin", stelt Willem Verhaak, campagneleider Klimaat van Milieudefensie. "Het Europese klimaatpakket, waarover dit jaar moet worden beslist, wordt pas in 2012 ingevoerd. De kredietcrisis is dan allang voorbij. Bovendien heeft de invoering van strenge klimaatmaatregelen juist een positief effect op de economie, want dat stimuleert technologische vernieuwingen en maakt Europa minder afhankelijk van olie."

Tijdens de Eurotop, de bijeenkomst van de EU-leiders in Brussel op 15 en 16 oktober, dreigt het onderwerp klimaat achteraan de agenda te belanden of daar zelfs helemaal vanaf te vallen wegens de actuele kredietcrisis. Bovendien zal het klimaatdebat tijdens die top zich vooral toespitsen op het voorstel van EU-voorzitter Frankrijk om het Europese klimaatbeleid af te zwakken, omdat Europa in zwaar financieel weer verkeert.

Frankrijk stelt onder andere voor om niet mee te gaan in het voorstel van het Europees Parlement om in te zetten op 100 procent veiling van emissierechten. Die rechten voor uitstoot van broeikasgassen zijn nu nog gratis. Als het voorstel van het Parlement wordt aangenomen, krijgt uitstoot een prijs, wat een krachtige impuls zal geven aan energiebesparing en de inzet van schone energie.

Klimaatcrisis
Milieudefensie vindt dat Europa het zich niet kan permitteren om, wegens de kredietcrisis, klimaatbeleid op een laag pitje te zetten. De mondiale uitstoot van het broeikasgas CO2 is de afgelopen jaren veel sneller gestegen dan voorzien, wat juist noopt tot extra snel en krachtig ingrijpen. Doet Europa dat niet, dan zal er een nieuwe crisis aankomen, de klimaatcrisis, en die valt niet op te lossen met een flinke financiële injectie.

Verhaak: "Als de opwarming van de aarde eenmaal de 2 graden is gepasseerd, zo vrezen veel wetenschappers, versterkt de opwarming zichzelf en is het te laat om in te grijpen. Dat moeten we dus nu doen. Signalen van een crisis negeren en gewoon afwachten, zal desastreuze effecten hebben. Dat is iets wat we in ieder geval van de kredietcrisis hebben kunnen leren."



Vereniging Milieudefensie