Ingezonden persbericht


Amsterdam, dinsdag 14 oktober 2008

PERSBERICHT

HAAL EEN STUKJE MUSEUM IN HUIS
Internetveiling van museale objecten via eBay

Sinds begin juli worden op eBay via www.haaleenstukjemuseuminhuis.nl museale objecten ter veiling aangeboden aan het Nederlandse publiek. Het gaat om een selectie objecten uit de collecties van het Instituut Collectie Nederland (ICN), drie Nederlandse musea en professionele, niet commerciële collectiebeheerders zoals ING Art Management en Provincie Friesland. Een belangrijk doel van de veiling is om werken die niet meer functioneren in een collectie een betere bestemming te geven.

Het te veilen aanbod varieert enorm: van kunstvoorwerpen zoals schilderijen, sculpturen, prenten en tekeningen tot meubelen uit de 19e eeuw, sieraden, tassen, kleding en unieke industriële apparatuur zoals draadsnijmachines, telefooncentrales en kwasten uit de jaren '20 van de vorige eeuw.
Enkele bekende kunstenaars die zijn opgenomen in het aanbod: Jeroen Henneman, César Domela Nieuwenhuis, Fon Klement, Dick Cassée en Ans Wortel.

Sinds de aanvang van de veiling op 13 juli zijn er 276 objecten aangeboden en verkocht. De gemiddelde opbrengst bedroeg ongeveer 120 euro per object. De totale opbrengst tot nu toe is 33.000.

De opbrengst van de veiling wordt, na aftrek van kosten, verdeeld over de aanbieders. De opbrengst van verkochte ICN objecten gaat naar het Materiaalfonds voor beeldende kunst en vormgeving. Opbrengsten uit verkoop van de ING Art Collectie gaan naar Unicef en dienen het goede doel. De musea gebruiken het geld voor nieuwe aankopen.

Voordat museale objecten op eBay komen, worden ze aangeboden op www.herplaatsingsdatabase.nl.
Dit is een digitaal platform waar musea objecten en delen van collecties aanbieden aan andere professionele collectiebeheerders. Omdat het ICN als kennisinstituut een belangrijke adviesfunctie heeft binnen de museale sector, worden de ervaringen met dit selectie- en afstotingsproces toegankelijk gemaakt voor alle musea.