European Union



Brussel, 10 oktober 2008

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie ter gelegenheid van de Werelddag tegen de doodstraf (10 oktober)

De Europese Unie gedenkt vandaag, 10 oktober, de zesde Werelddag en de tweede Europese dag tegen de doodstraf.

De EU is buitengewoon verheugd over het besluit van Albanië, Argentinië, de Cook-eilanden en Oezbekistan om de doodstraf geheel af te schaffen.

De EU tekent aan dat Kazachstan en Kirgizië hebben besloten de doodstraf af te schaffen voor gewone misdaden; zij moedigt de autoriteiten van deze twee staten aan de afschaffing uit te breiden tot alle misdaden.

De EU is ernstig verontrust door de herinvoering van de doodstraf in Liberia.

De EU herhaalt dat zij absoluut tegen de toepassing van de doodstraf is. De EU is ervan overtuigd dat de afschaffing van de doodstraf een integrerend onderdeel is van de eerbiediging van de mensenrechten en de menselijke waardigheid tot referentiepunt maakt. De EU moedigt alle op afschaffing van de doodstraf gerichte maatregelen aan. Een groot aantal terechtstellingen is het resultaat van onherstelbare gerechtelijke dwalingen. De EU betreurt het dat nog te vaak minderjarigen of geestelijk gehandicapten ter dood worden veroordeeld. Ook betreurt zij dat er openbare, of op onmenselijke wijze uitgevoerde terechtstellingen plaatsvinden.

Een groeiend aantal lidstaten, vandaag meer dan honderddertig, heeft de doodstraf afgeschaft. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft in december 2007 voor de eerste maal een duidelijk signaal afgegeven tegen de doodstraf door een resolutie aan te nemen over een moratorium op het uitspreken van de doodstraf, voor de aanneming waarvan de AVVN zich, samen met partners uit alle regio's van de wereld, vastberaden heeft ingezet. De EU juicht de aanneming van deze resolutie, die een teken is van echte vooruitgang in de richting van de wereldwijde afschaffing van de doodstraf, toe.

Ook blijft de EU initiatieven steunen van maatschappelijke organisaties die de beweging voor afschaffing van de doodstraf in de wereld sterker maken. De EU prijst de mensenrechtenactivisten die, moedig en vastberaden, in het veld een strijd voeren en initiatieven bundelen om een wereldwijd bewustwordingsproces op gang te brengen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, één van de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaat Albanië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.