ChristenUnie


Raamprostitutie is alles behalve 'gezellig'

Raamprostitutie is alles behalve 'gezellig'

dinsdag 14 oktober 2008 14:48 "In de prostitutiebranche wordt nog steeds onvrijwilligheid geconstateerd, met name in de raamsector. Het behoeft geen betoog dat het hier gaat om zeer kwalijke zaken die met kracht bestreden dienen te worden." Dat stellen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in hun antwoord op Kamervragen van Kamerlid Ed Anker.

De ChristenUnie stelde eind augustus schriftelijke Kamervragen over het bericht `Einde aan de mythe van `die gezellige Wallen' en `Mannen, die vieze varkens''? in de Volkskrant.

In de Volkskrant worden de onderzoeksresultaten van de Nationale Recherche naar raamprostitutie in Amsterdam, Alkmaar en Utrecht beschreven. Uit het onderzoek blijkt dat, in het ergste geval, zeker negen op de tien vrouwen gedwongen achter het raam zitten.

Uit het rapport `Schone Schijn, een inventarisatie van de mensenhandel in de sinds het jaar 2000 vergunde prosititutiesector' blijkt dat 50 tot 90 procent van de vrouwen als slachtoffer van mensenhandel, gedwongen achter de ramen verdwijnt. Het zou dan alleen al in Amsterdam gaan om zeker 7200 gedwongen prostituées. Ze zijn vaak ook onderworpen aan mishandeling, gedwongen abortussen en borstvergrotingen, stelt het rapport.

Naast de uitkomsten van de Nationale Recherche, bracht de Amerikaans klinisch-psychologe Melissa Farley andere schokkende onderzoeksresultaten. Ze interviewde honderden prostituées in verschillende landen en stelde vast dat twee op de drie vrouwen lijden aan een posttraumatische stressstoornis. Zeventig procent van de vrouwen zegt fysiek mishandeld te zijn. Ruim zestig procent is verkracht. Bijna negen op de tien vrouwen verklaarden tegen de onderzoekster niet in de sector te willen werken, maar geen uitweg te weten.

De ChristenUnie pleit al jaren voor het tegengaan van prostitutie. Prostitutie is geen gewoon maatschappelijk verschijnsel. Zeker niet als het slavernij is. De ChristenUnie maakt zich daarom hard voor uitstapprogramma's voor vrouwen die willen stoppen. Zo heeft de partij bij de behandeling van de Voorjaarsnota EUR 15 miljoen uitgetrokken voor dergelijke programma's. Tweede Kamerlid Ed Anker voelt zich gesteund in de strijd tegen (gedwongen) prostitutie door de antwoorden van de ministers.

Schriftelijke vragen en antwoorden:
Vraag 2
Wat is uw reactie op de conclusie van de onderzoekers van de Nationale Recherche dat, uitgaande van de hoogste schatting, 90 procent van de raamprostituees in Amsterdam, dat wil zeggen 7200 vrouwen, gedwongen prostitutie bedrijven?

Antwoord
Het onderzoek Sneep, en de bestuurlijke rapportage `Schone Schijn' die onlangs daarop is gevolgd, hebben ons geleerd dat de vergunde prostitutiesector helaas nog niet schoon is van misstanden. In de branche wordt nog steeds onvrijwilligheid geconstateerd, met name in de raamsector. In deze sector hebben ook relatief veel vrouwen een pooier, die vaak een rol hebben in de dwang die wordt uitgeoefend. Het behoeft geen betoog dat het hier gaat om zeer kwalijke zaken die met kracht bestreden dienen te worden.

De in de rapportage `Schone Schijn' aangehaalde percentages van onvrijwilligheid zijn heel hoog. Hierbij moet worden aangetekend dat het steeds gaat om schattingen, die bovendien met name betrekking hebben op de raamsector in een drietal steden; het gaat derhalve niet om de hele vergunde prostitutiesector in Nederland. De vraag welk percentage van de vrouwen die werkzaam zijn in de prostitutie dit werk vrijwillig en autonoom doet, is niet met zekerheid te beantwoorden. Hierover lopen de meningen sterk uiteen. Ook de Nationaal Rapporteur Mensenhandel doet hierover geen definitieve uitspraken. Zij constateerde in haar vijfde rapportage dat het weliswaar spijtig is dat geen overzicht bestaat van het totale aantal slachtoffers van mensenhandel (wel van het aantal aangemelde slachtoffers), maar dat dat geen verschil zou maken voor wat er moet gebeuren om mensenhandel te bestrijden.

Reeds bij het aantreden van het Kabinet hebben wij geconstateerd dat de misstanden in de prostitutiesector met extra middelen dienen te worden bestreden. Er is inmiddels een Task Force Aanpak Mensenhandel ingesteld, die aan de gang is gegaan met een tiental belangrijke knelpunten in de aanpak van mensenhandel. Tevens bereidt het Kabinet een wetsvoorstel op het terrein van de seksindustrie voor, waarmee het zicht op de branche (en dus ook op misstanden daarbinnen) naar verwachting sterk zal verbeteren. Bij de totstandkoming van dit wetsvoorstel wordt ook aandacht besteed aan de aanpak van kwalijke praktijken van pooiers.

Vraag 3
Wat is uw reactie op de conclusie van het onderzoek uitgevoerd door de Amerikaans klinisch psycholoog Melissa Farley, dat van de 854 prostituees die zijn geïnterviewd in negen landen, 68 procent voldeed aan de criteria van het posttraumatisch stresssyndroom, 71 procent fysiek mishandeld werd tijdens het werk, 63 procent verkracht, 64 procent bedreigd met een wapen en 89 procent niet wilde werken als prostituee?

Antwoord
Het onderzoek van Melissa Farley is niet uitgevoerd in de specifieke Nederlandse situatie. Ik onderschrijf wel dat de prostitutiebranche geen doorsnee economische branche is en dat de positie van de prostituee extra bescherming behoeft. Het Nederlandse prostitutiebeleid is erop gericht een gezonde en veilige prostitutiebranche te bevorderen. Daarom zal in de voorgenomen wetgeving bij de aan exploitanten op te leggen vergunningvoorwaarden aandacht worden besteed aan de positie van de prostituee. Daarnaast heeft uw Kamer onlangs extra middelen uitgetrokken voor uitstapprogramma's voor prostituees.

Vraag 4
Deelt u de mening dat er een einde moet komen aan de `Mythe van die gezellige Wallen', op basis van de uitkomsten van genoemde onderzoeken? Deelt u de mening dat misstanden veel eerder regel dan uitzondering zijn?

Antwoord
Er is niet met zekerheid te zeggen of de misstanden regel of uitzondering zijn. Het bestaan van misstanden is op zichzelf echter voldoende reden hiervoor extra maatregelen te treffen. Zie hierover ook het antwoord op vraag 2 en 3. Verder ben ik van mening dat het beeld over `die gezellige Wallen' onder invloed van de recente berichtgeving over de geconstateerde misstanden al veel minder rooskleurig is geworden dan het wellicht was.

Vraag 5
Op welke manier worden deze nieuwe uitkomsten betrokken bij het opstellen van de Kaderwet Vergunningen Prostitutie?

Antwoord
In de momenteel beschikbare rapporten, waaronder ook het rapport Schone Schijn, valt een groot aantal zeer bruikbare aanbevelingen te lezen die bij de voorbereiding van het eerdergenoemde wetsvoorstel worden meegenomen. Hierbij valt te denken aan de vergunningplicht, vergunningvoorwaarden, vergunningen voor de escortsector, registratie van zelfstandig werkende prostituees en verplichtingen voor de exploitant.

Vraag 6
Is de voorgenomen mix van bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhavinginstrumenten afdoende om de misstanden die uit de onderzoeken blijken, aan te pakken?

Antwoord
Met de voorgenomen mix van bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhavingsinstrumenten wordt beoogd een krachtige bijdrage te leveren aan de bestrijding van misstanden in de prostitutiebranche. Beide instrumenten worden door de in het wetsvoorstel voorziene maatregelen versterkt. Daarnaast wordt door de Task Force aanpak mensenhandel gewerkt aan het uitrollen van de programmatische aanpak en het barrièremodel, waarmee structurele drempels tegen mensenhandel worden opgeworpen. Ook de reeds genoemde uitstapprogramma's zullen een belangrijke bijdrage leveren. Het is de verwachting dat misstanden met deze combinatie van maatregelen zullen worden aangepakt.

Vraag 7
Bent u bereid de Kamer vóór de begrotingsbehandelingen van Justitie en Binnenlandse Zaken te informeren over het plan van aanpak en de besteding van de middelen bedoeld voor de uitstapprogramma's prostituees, zoals beschikbaar gekomen door het amendement van het lid Anker, ingediend bij de Voorjaarsnota?

Antwoord
Op 3 en 4 september 2008 organiseerde het Ministerie van Justitie in nauwe samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een tweedaagse werkbijeenkomst met beleidsmedewerkers prostitutie en belangengroeperingen die actief zijn in straatwerk, preventie, voorlichting en maatschappelijke hulpverlening rond prostitutie. Tijdens deze bijeenkomst is op hoofdlijnen vastgesteld wat de onderscheiden fasen zijn in het traject van uitstappen (contactfase, oriëntatiefase, uitvoering, nazorg) en is vastgesteld op welke aspecten (leefgebieden) een uitstapprogramma betrekking zou moeten hebben.

Op basis van bovenstaande hoofdlijnen zal thans worden gestart met het opstellen van een regeling ter uitwerking van het amendement. Ik zal uw Kamer daarover zo spoedig mogelijk nader informeren.