Port of Rotterdam

Rotterdam boort nieuwe markten aan

14-10-2008

Dinsdag 14 oktober geeft Al Gore het startsein voor de Rotterdam Climate Campus (RCC).

In deze toekomstige broedplaats in het Stadshavensgebied in Rotterdam zullen vanaf het tweede kwartaal van 2009 kennisinstituten en overheden gaan samenwerken. Met innovatieve en schone technologieën moet Rotterdam uitgroeien tot de Clean Tech Delta van Europa. De RCC richt zich op onderzoek en innovatie op het gebied van watermanagement en schone energie.

Industrieel afvalwater van drinkkwaliteit, drijvende wijken, superdijken, brandstof uit plasticafval en energieopwekking uit de bewegingen van eb en vloed van de Maas. Het zijn enkele innovaties die in de Rotterdam Climate Campus ontwikkeld zullen worden. Bedrijfsleven, wetenschappers en overheden werken binnen de RCC samen aan onderzoek en innovaties voor een wereldwijde markt. De campus is het icoon voor duurzaamheid en moet uitgroeien tot dé Clean Tech Delta van Europa. En om dat streven kracht bij te zetten, zal de campus in een futuristisch, drijvend gebouw gehuisvest worden.

Proeftuin
Ondermeer de petrochemische industrie, TU Delft, Erasmus Universiteit, het ministerie van VROM, de gemeente Rotterdam, Eneco en het Wereld Natuurfonds investeren in de Rotterdam Climate Campus. Al Gore spreekt hierover vandaag met diverse Rotterdamse vertegenwoordigers en geeft de officiële aftrap. De campus gaat van start in het gebied Merwehavens/Vierhavens, onderdeel van het Stadshavensgebied. De omringende Stadshavens fungeren als proeftuin: wat in de campus wordt bedacht, wordt in het Stadshavensgebied meteen toegepast.

Het gebouw voor de Rotterdam Climate Campus moet als icoon van duurzaamheid in het oog springen. Een van de opties die
wordt onderzocht, is een bolvormig drijvend gebouw.

Concurrentiepositie
"De overgang naar een tijdperk van schone en duurzame energie is van dezelfde orde als die van de Industriële revolutie", zegt Mark Harbers, wethouder Economie, Haven en Milieu van de gemeente Rotterdam. "Over 50 jaar zal het vermogen om schonere energie en energiezuinige technologie te ontwikkelen, te produceren en te exporteren doorslaggevend zijn voor de economie van een land. Voor zowel de concurrentiepositie, de zekerheid van energiebronnen, de werkgelegenheid en de kwaliteit van het milieu. Rotterdam Climate Campus start op een goed moment. De tijd dringt en de leercurve moet versneld omhoog. Het op schaal toepassen en vermarkten van deze innovaties moet resulteren in een nieuwe clean tech economie waarin Rotterdam koploper is."

Ontwikkeling clean tech sector
De samengevoegde expertise van alle partners moet kennis en innovaties opleveren waarmee de deelnemers aan Rotterdam Climate Campus sneller de markt op kunnen. Speerpunten zijn water(management) en schone energie. De Rotterdam Climate Campus is een impuls voor de concurrentiepositie van de Rotterdamse regio en draagt bij aan het klimaatbestendig maken van het gebied. De deelnemers aan Rotterdam Climate Campus zien het ontwikkelen van nieuwe duurzame technologieën dus niet alleen als noodzaak maar vooral als een economische kans om nieuwe markten aan te boren, wereldwijd. In het gezamenlijk opgestelde businessplan is een groei voorzien van de werkgelegenheid met tientallen procenten in de 'clean tech' sector. Het gaat om vele honderden extra banen in 2015.