Eerste viering internationale 'Dag van het Handenwassen'

14 oktober 2008, New York/Den Haag - Voor het eerst in de geschiedenis is het vandaag internationale 'Dag van het Handenwassen'. Meer dan zeventig landen, verspreid over vijf continenten, organiseren activiteiten waarmee wordt geprobeerd miljoenen mensen te mobiliseren én motiveren om hun handen te wassen met zeep. Dat is namelijk één van de meest effectieve en goedkope manieren om ziektes als diarree en longontsteking te voorkomen. Ziektes die samen jaarlijks verantwoordelijk zijn voor de dood van ongeveer 3,5 miljoen kinderen.

Van Egypte tot India, van China tot Peru en van Ethiopië tot Indonesië zijn speelpleinen en klaslokalen vandaag het terrein van water en zeep. Alle activiteiten worden voor en samen met kinderen georganiseerd. Ze leren over het belang van het handenwassen en de mogelijkheden om de hygiëne te verbeteren. Doordat zij hun kennis mee naar huis nemen, krijgen ook hun families en gemeenschap de benodigde informatie. Het doel: bewustwording en gedragsverandering creëren rondom hygiëne op een schaal die nog niet eerder is vertoond.

Kinderen zijn uiterst vatbaar voor ziektes die veroorzaakt worden door een gebrek aan goede sanitaire voorzieningen en door slechte hygiëne. Dagelijks sterven meer dan 5.000 kinderen onder de vijf jaar aan diarree. Door hun handen met zeep te wassen, kunnen families en gemeenschappen helpen het sterftecijfer als gevolg van diarree onder kinderen met bijna de helft terug te dringen.

Handen wassen met zeep - vooral na een toiletbezoek en voor het eten - kan een aanzienlijke impact hebben op gezondheid, overlevingskansen en kindersterfte, en draagt ook bij aan het terugdringen van armoede. Door meer te investeren in water, sanitaire voorzieningen en verbeterde hygiënische gebruiken, zullen de acht Millenniumdoelen sneller worden bereikt.

De samenwerking tussen nationale en lokale overheden, internationale organisaties, non-gouvernementele organisaties, religieuze en lokale leiders én het bedrijfsleven is daarbij onontbeerlijk. Alleen als alle partijen samenwerken, kan een duurzame verandering teweeg worden gebracht.

De internationale 'Dag van het Handenwassen' is een samenwerking tussen zowel publieke als private organisaties. Unicef, USAID, de Centres for Disease Control and Prevention, de Wereldbank, het Water and Sanitation Program, Unilever en Procter and Gamble, vormen samen het Public Private Partnerschip for Handwashing.


* * * *