NEN


Delfts blauw kleurt vergadering "Paints and Varnishes"

dinsdag 14 oktober 2008, 09:53

Onlangs vond de 34e vergaderweek van de internationale commissie "Paints and Varnishes" plaats, ditmaal in de stad van het wereldberoemde "Delfts blauw". Delegaties van over de hele wereld, van Kenia tot Japan en van de Verenigde staten tot Korea, namen deel aan een reeks succesvolle vergaderingen.

In de plenaire vergadering, waarin een enquête onder normgebruikers is besproken werd geconcludeerd dat ISO normen onmisbaar zijn voor de handel en de communicatie tussen producent en afnemer. Bovendien bespaart het veel geld voor onderzoek als testmethoden goed voorgeschreven zijn. Punt van verbetering is dat de normen gebruiksvriendelijker gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld door het maken van gebruikershandleidingen.

Een norm die o.a. aan de orde kwam was de kruissnede proef "(NEN-EN-ISO 2409:2007) waarbij de tape die daarbij wordt gebruikt ter discussie stond. Uit onderzoek is gebleken dat het zeer moeilijk is om een geschikte tape voor te schrijven. Opmerkelijk was dat uit de testen bleek dat het beter is om helemaal geen tape te gebruiken, maar om de losgekomen verf los te schudden, of eraf te blazen. De norm zal daarom op dit punt worden herzien.

De subcommissie voor beschermende verfsystemen voor staal benadrukte dat omdat de stemming is gesneuveld op de herziening van NEN-EN-ISO 12944-6 Paints and varnishes - Corrosion protection of steel structures by protective paint systems - Part 6: Laboratory performance test methods, het normdeel uit 1998 van kracht blijft. Aangezien er nieuw onderzoek nodig is zal de herziening nog een aantal jaar op zich laten wachten. Overigens is deel 5 dat de beschermende verfsystemen beschrijft wel herzien.

Al met al een geslaagde vergaderweek, waarbij een bezoek aan de aardewerkfabriek de "Koninklijke Porceleyne fles" geheel in de smaak viel bij de verf georiënteerde delegatieleden.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
ISO-Handboeken (Publicatie) Normen Verf- en kleurenindustrie