Verhuurder houdt geen rekening met situatie kamerzoekende in Nederland


DEN HAAG, 20081014 -- Uit onderzoek van Kamernet.nl is gebleken dat de gemiddelde huurprijzen van kamers in Nederland fors gestegen zijn met 8,4 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het kameraanbod is weliswaar met ruim 11 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Echter is er sprake van een flinke daling sinds juni dit jaar. Er worden steeds minder kamers (5.513) aangeboden dan vorige maand (6.096). De strijd om het vinden van een geschikte kamer is nu echt merkbaar.

Huurprijs kamers stijgt landelijk met 8,4 procent
Uit onderzoek van Kamernet.nl blijkt dat de gemiddelde huurprijzen van kamers in Nederland gestaag blijven stijgen. De huurprijzen blijven ook ver boven het gemiddelde van september 2007 liggen, sinds juni dit jaar is er wel een herhaaldelijke stijging waar te nemen wat betreft de huurprijzen.

[grafiek vraagprijzen]


Aanbod kamers neemt met 11,3 procent toe
Ook het aantal nieuw aangeboden kamers is met 559 ten opzichte van september 2007 toegenomen tot 5.513 kamers in de maand september 2008. Dit is echter wel wederom een behoorlijke daling ten opzichte van de voorgaande drie maanden.

[grafiek aanbod]


Vierkante meter prijzen stijgen met 7,4 procent
De vierkante meter prijs in augustus 2008 komt uit op 18,39 euro. Dit betreft een stijging van 7,4 procent in een jaar tijd. Deze stijging is nagenoeg gelijk aan de stijging van de gemiddelde huurprijs. Studenten krijgen dus wederom minder ruimte voor hun geld, toch blijft de gemiddelde kamer grootte ongeveer 18 m2 qua oppervlakte.

Vierkante meter prijzen stijgen met 3,3 procent
De vierkante meter prijzen laten een lichte prijsstijging zien van 59 eurocent tot een prijs van 18,54 euro per vierkante meter. Deze stijging in een jaar tijd verloopt minder hard als de stijging van de gemiddelde huurprijs. Studenten krijgen dus steeds minder ruimte voor hun geld, toch is de gemiddelde kamer bijna 19m2 groot qua oppervlakte.

Stijgers en dalers
Huurprijzen in de grotere studentensteden stijgen het sterkst in Den Haag met maar liefst 12,2 procent. Alleen in Arnhem en Haarlem zijn lichte dalingen te zien van respectievelijk 1,1 procent en 0,9 procent ten opzichte van een jaar geleden.

[grafiek topsteden]


Over Kamernet.nl
Kamernet.nl is de grootste kamer website van Nederland. Huurders en verhuurders hebben rechtstreeks contact met elkaar. De site is mede populair omdat deze zeer transparant en eenvoudig werkt. Inschrijven is gratis, het verhuren van een kamer kost niets en een kamerzoekende betaalt pas wanneer hij wil reageren op een kamer.

Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze grote database van kamers en binnen onze klanten doelgroep: kamerzoekers en kamerverhuurders. om zodoende meer inzicht in de ontwikkelingen van de kamermarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren.

Historie:
Eind 1999 is Kamernet.nl opgericht door twee voormalige studenten aan de Hogeschool Utrecht die zelf woonruimte zochten tijdens hun studietijd en niet jarenlang op een wachtlijst wilden staan. Inmiddels heeft de site al ruim 350.000 studenten aan een kamer geholpen. Elke maand worden ruim 7.000 kamers aangeboden op de site. In 2007 werd www.kamernet.nl meer dan 7,5 miljoen keer bezocht door bijna 2,2 miljoen unieke bezoekers. Kamernet.nl is onderdeel van Direct Wonen NV (www.directwonen.nl).

Marktrapporten:
Op het blog van Kamernet.nl, blog.kamernet.nl, zijn alle marktrapporten terug te vinden. Het complete rapport van de kamermarkt van Nederland is terug te vinden op blog.kamernet.nl/2008/10/14/Kamermarkt+Augustus+2008.aspx. Van de grootste 8 steden van Nederland is op blog.kamernet.nl eenzelfde marktrapport aanwezig.