Amsterdam RAI

Persbericht - Embargo tot dinsdag 14 oktober 10.30 uur
Horti Fair

60% Nederlandse bevolking weet niet dat kassen ook energie kunnen produceren

NEDERLANDSE GLASTUINBOUW INTERNATIONALE KOPLOPER IN DUURZAAMHEID

Amsterdam, 14 oktober 2008 - De Nederlandse glastuinbouw loopt internationaal voorop in duurzaamheid. Toch weet nog maar 40% van de Nederlandse bevolking, dat kassen ook energie kunnen produceren in plaats van gebruiken, zo blijkt uit representatief onderzoek dat de Horti Fair liet uitvoeren. Deze tuinbouwbeurs heeft als thema 'Duurzaam Groeien'. ,,De Nederlandse glastuinbouw draagt oplossingen aan voor mondiale problemen op het gebied van voedsel, energie en water'', aldus voorzitter Marius Varekamp van de Horti Fair. Nico van Ruiten, branchevoorzitter van LTO Glaskracht Nederland, waarschuwt echter dat de koppositie van de Nederlandse glastuinbouw in gevaar is, omdat veel ondernemers geraakt worden door de sterke stijging van de energieprijs terwijl producten momenteel minder opbrengen.

Met meer dan 900 deelnemers uit 50 landen, waarvan de helft uit Nederland, heeft de Horti Fair van 14 tot en met 17 oktober het beurscomplex van Amsterdam RAI in gebruik en is daarmee vier dagen lang het internationale wereldtuinbouwplatform.

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de Nederlandse ondernemers in de glastuinbouw. De goede resultaten en het kansrijke perspectief van deze bedrijfstak zijn echter nog niet bekend bij de Nederlandse bevolking. Dit blijkt uit een representatief en onafhankelijk onderzoek, dat de Horti Fair liet uitvoeren onder de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder. Zo blijkt, dat slechts 40% van de Nederlanders weet, dat tuinbouwkassen meer energie kunnen produceren dan ze gebruiken. ,,Er is dus nog veel werk te doen'', aldus Marius Varekamp van de Horti Fair. ,,Maar er is ook al vooruitgang geboekt, want we hadden verwacht dat 20% van de bevolking nog niet op de hoogte was van de bijdrage, die kassen op termijn kunnen leveren aan het oplossen van het energieprobleem''.

Horti Fair-onderzoek

Dat slechts 40% van de Nederlanders weet, dat tuinbouwkassen ook energie kunnen produceren in plaats van gebruiken, is een extra motief om de sector beter onder de aandacht te brengen van de bevolking. Want uit eerder onderzoek van het PT (Productschap Tuinbouw) kwam naar voren, dat 67% van de Nederlandse bevolking het heel belangrijk vindt dat de sector energiezuinig is.

Tuinbouwproducten leveren, zo is ook op de Horti Fair een duidelijk issue, een bijdrage aan een betere gezondheid en meer welbevinden. ,,Obesitas is een hot issue. Zowel volwassenen als kinderen worden steeds dikker. De tuinbouw biedt prachtige oplossingen. Als we mensen kunnen verleiden een groentesnack in plaats van een zoete of vette hap te nemen, komen we daarmee een stuk verder'', aldus Mirjam Hendriks van Schuttelaar & Partners in de themacatalogus 'Duurzaam Groeien' van de Horti Fair.

Duurzaam groeien

De tuinbouwvakbeurs Horti Fair heeft dit jaar als thema 'Duurzaam Groeien'. Varekamp: ,,Tweederde van de Nederlandse deelnemers aan onze internationale vakbeurs gaf in intern onderzoek al aan, op basis van maatschappelijke gronden te kiezen voor duurzaamheid. Dat zie je terug op de beurs. Tientallen standhouders spelen op het beursthema in, met een veelvoud aan concrete oplossingen- of stappen in de goede richting. Maar nog niet voldoende mensen weten hoe belangrijk de glastuinbouw op het gebied van duurzaamheid is. Dat blijkt uit het onderzoek, dat we hiernaar hebben uitgevoerd.''

Naast de vragen over de mogelijkheden van Nederlandse kassen als energieproducent, liet de Horti Fair onderzoekbureau IBT ook vragen naar de preventieve werking van tomaten - een van topproducten uit de Nederlandse tuinbouw - tegen kanker. Bijna 40% van de Nederlanders blijkt hiervan op de hoogte. ,,En dus geldt hetzelfde. De pluspunten bieden enorme kansen, de bekendheid ervan moet hoger'', aldus Varekamp.

Hij presenteerde de speciale Horti Fair-catalogus 'Duurzaam Groeien' vlak na de opening van de vakbeurs aan branchevoorzitter glastuinbouw Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland. De catalogus (zie ook http://www.hortifair.nl/downloadables/themacatalogus.pdf) geeft een overzicht van alle beursdeelnemers, die inspelen op 'Duurzaam Groeien', en achtergrond-informatie.

Concrete oplossingen

Het 'Good & Green Pavilion' is een van de meest imponerende stands op de Horti Fair. Deelne-mers aan dit paviljoen - geheel gebouwd uit duurzame materialen - tonen stuk voor stuk duur-zame producten en diensten: variërend van milieuvriendelijk geproduceerde bloemen en planten en certificeringsystemen als MPS en Max Havelaar tot verpakkingen, potgrond en houdbaarheids- middelen. Bij alle elf dagelijkse inloopseminars in de Retail Seminair Lounge staat duurzaamheid op de Horti Fair centraal, net als in het spraakmakende inspiratiepaviljoen 'Be Aware Get Better', met zes vernieuwende marketingconcepten.

In speciale themapaviljoens van de Horti Fair, zoals het House of Software, House of Technology en House of Genetics is het beursthema de rode draad.

Kansen op verduurzaming

Volgens voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland liggen er voor de Nederlandse glastuinbouw enorme kansen in verduurzaming, die leiden tot win-win-situaties voor economie en milieu. De sector heeft daarbij al enorme vooruitgang geboekt: bij de teelt van vruchtgroenten is volop omgeschakeld naar biologische bestrijding, dankzij teeltsubstraten worden water en mineralen hergebruikt en de sector gebruikt per eenheid product nog maar 40% van de hoeveelheid energie in vergelijking met 1980. Bij piekvraag naar elektriciteit in Nederland wordt meer dan 20% nu al geleverd door de glastuinbouw. ,,Het gebruik van aardwarmte zal na het eerste geslaagde project in Nederland snel gaan groeien'', zo verwacht Van Ruiten. ,,Ook de zogenaamde gesloten kas is zeer kansrijk. Hierbij wordt in de zomer overtollige zonnewarmte geoogst, opgeslagen en in de winter weer gebruikt. Op die manier ontstaat de energieproduce-rende kas, die ook warmte aan woningen en bedrijfsgebouwen kan leveren.''

Van Ruiten voegde aan de kansen toe, dat op dit moment veel glastuinders bij hun plannen worden ingehaald door een explosieve stijging van de energieprijzen. Daarnaast zijn prijzen voor veel tuinbouwproducten dit jaar gedaald tot ver onder de kostprijs. ,,Investeringen in energieverduurzaming dreigen sterk terug te vallen en dat gaat ten koste van innovatie en doorontwikkeling. LTO Glaskracht Nederland pleit daarom voor een financieringsfonds vanuit overheid en banken om de verduurzaming in de glastuinbouw een impuls te geven'', aldus Van Ruiten.

www.hortifair.nl

Horti Fair 2008 wordt gehouden van 14 tot en met 17 oktober in Amsterdam RAI en is elke dag geopend van 10.00 tot 19.00 uur. De vakbeurs is gratis voor vakbezoekers: zij ontvangen uitnodigingen/toegangskaarten van deelnemers en via tuinbouwvakbladen. Met ruim 46.000 vakbezoekers uit meer dan 100 landen is de Horti Fair de meest internationale tuinbouwvakbeurs en tevens het drukst bezochte Nederlandse tuinbouwevenement. Vanuit tuinbouwgebieden in Nederland en vanaf deelnemers brengen shuttles bezoekers veilig, comfortabel en snel naar de Horti Fair. Alle reisinformatie staat op www.hortifair.nl/route en www.hortifair.nl geeft vooraf al een actueel beeld van het drukst bezochte vakevenement voor de professionele tuinbouw in Nederland.

---

Meer informatie,

Amsterdam RAI