Gemeente Emmen

week van de Techniek in Emmen

13 oktober 2008

Nog nooit eerder deden zoveel kinderen mee aan de Week van de Techniek. Dit jaar hebben 40 basisscholen met ruim 1400 leerlingen uit de gemeente Emmen en omgeving zich aangemeld om een kijkje te nemen bij diverse bedrijven. Het is een stijging van 40% ten opzichte van voorgaande jaren. De Week van de Techniek is dit jaar van woensdagochtend 15 oktober tot en met vrijdagochtend 17 oktober en vindt voor de zesde keer plaats in Emmen.

De gemeente Emmen organiseert het evenement in samenwerking met de PABO van de Stenden Hogeschool, TechnoMatch en de VTB. Een 17-tal bedrijven en instellingen organiseren rondleidingen en doe-activiteiten waardoor leerlingen in de praktijk kennis kunnen maken met het lokale bedrijfsleven en met techniek in de breedste zin van het woord.

Kennismaking met techniek
Leerlingen uit de bovenbouw van basisscholen krijgen een unieke gelegenheid om gratis kennis te maken met verschillende technische bedrijven en hun productieprocessen. De Week van de Techniek maakt kinderen op jonge leeftijd vertrouwd met techniek als een leuke, uitdagende activiteit en een innovatieve bedrijfstak. Met dit project wil de gemeente de leerlingen van het basisonderwijs vóór hun beroeps- of studiekeuze informeren over en kennis laten maken met de maakindustrie in de gemeente. Daarnaast wil de gemeente (aankomend) docenten informeren over het feit dat de (maak-) industrie als de belangrijkste economische pijler en banenmotor van de gemeente kan worden beschouwd.

Forse stijging
Wethouder Evenhuis van de gemeente Emmen is verheugd met de forse stijging van het aantal leerlingen. Het project is in 2001 gestart met slechts 350 leerlingen. De grote interesse vanuit scholen én bedrijfsleven laat zien dat het invoeren van de Week van de Techniek een groot succes is gebleken.

Leuk, uitdagend, innovatief
Na ontvangst en een inleiding in de bedrijfskantine gaat men richting werkplek. Vaak worden ook de kantoren waar werkvoorbereiding en planning plaatsvindt, bekeken. Daarna wordt het echt: de werkplaats / productiehal. Onder begeleiding van een deskundige kunnen de kinderen de high tech machines uitvoerig bekijken, bevoelen en besnuffelen. Bij een aantal bedrijven kunnen de leerlingen zelf aan de slag.