websites met kennis en ervaringen Schapenhouders en geitenhouders krijgen eigen websites met kennis en ervaringen 14 okt 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Vanaf 15 oktober beschikken schapenhouders en geitenhouders ieder over een eigen website met nieuws en actuele kennis en ervaringen. De websites www.schapennet.com en www.geitennet.com zijn in opdracht van het Productschap Vee en Vlees door de Animal Sciences Group van Wageningen UR ontwikkeld. Nieuw is de ervaringenbank waarin via discussieplatforms ervaringskennis wordt gebundeld en ontsloten. Schapen- en geitenhouders kunnen tevens op de hoogte blijven van de actuele ontwikkelingen door zich aan te melden voor een maandelijkse elektronische nieuwsbrief, de Attentiemail Schapen en Geiten.

Kennis over schapen en schapenhouderij en over geiten en geitenhouderij is er wel, maar zit verspreid over vele bronnen. Het probleem is daarom vooral âhoe vind ik de relevante kennis voor het beantwoorden van mijn vraag?â De websites www.schapennet.com en www.geitennet.com helpen daarbij door specifieke kennis van de schapen- en de geitenhouderij aan te bieden. Dit omvat zowel wetenschappelijke kennis, rapporten en artikelen, als ervaringskennis.

Alleen relevante bronnen
Een belangrijk onderdeel van beide sites is de zoekfunctie. Het lijkt op googlen, maar met dit verschil dat de zoekmachine slechts die sites doorzoekt die op de schapen- en/of geitenhouderij toegesneden informatie geven. Het zoekresultaat bevat daardoor geen links naar weinig interessante en niet ter zaken doende bronnen. De zoekmachine zoekt niet alleen in bronnen op het internet en in de eigen kennisdatabank, maar ook in de eigen 'ervaringenbank'.

Discussieplatforms genereren ervaringskennis
De ervaringenbank is een onderdeel van beide websites. Deze biedt de mogelijkheid om ervaringskennis te delen en deze in discussieplatforms te toetsen en te vermeerderen. Ieder discussieplatform bestaat uit een aantal schapen- respectievelijk geitenhouders, die over een bepaald thema kennis en ervaringen uitwisselen, deze toetsen en terugkoppelen naar de groep. Door het gezamenlijk werken wordt kennis gecombineerd, verbreed en verdiept. Discussieplatforms hebben een beperkte looptijd. Zodra het onderwerp uitgewerkt is, wordt het eindresultaat ontsloten in de ervaringenbank.

Maandelijks gratis Attentiemail
Maandelijks verschijnt een gezamenlijke Attentiemail Schapen en Geiten met actuele onderwerpen en een verwijzing naar informatie op de websites. Op 15 oktober ontvangen alle schapen- en geitenhouders (met een bekend e-mailadres) in Nederland automatisch de eerste Attentiemail. Daarvoor is eenmalig een bestand met e-mailadressen aangeschaft. Geïnteresseerden die op die dag geen Attentiemail ontvangen, zitten dus niet in dat bestand. Zij kunnen zich alsnog gratis abonneren via een van beide websites.

Contact
Jan Verkaik
Tel. 0320 â 293 444
jan.verkaik@wur.nl