FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: chauffeurs in actie voor een goede cao

Woensdag 15 oktober, vroeg in de ochtend, gaat FNV Bondgenoten op verschillende plaatsen in de regio Duiven/ Zevenaar vrachtwagenchauffeurs informeren over de huidge cao-onderhandelingen in het beroepsgoederenvervoer. De bond gaat flyers uitdelen aan chauffeurs, houdt kantinebijeenkomsten en hangt spandoeken op aan een aantal viaducten.
Het belangrijkste punt in de onderhandelingen is een inkomensverbetering van 6% voor chauffeurs. Met de actie neemt de bond alvast een voorschot op eventuele zwaardere acties als het cao-overleg niet de gewenste inkomensverbetering oplevert.

De roep om een forse inkomensverbeteringen voor beroepschauffeurs komt niet uit de lucht vallen. Uit een onderzoek van de AWVN (Algemene Werkgevers Vereniging Nederland) en het onderzoeksbureau Basis en Beleid in opdracht van de sociale partners, blijkt dat de beloning in de sector beroepsgoederenvervoer ver achterloopt bij andere, vergelijkbare sectoren. Daarbij komt dat de invoering van de 48-urige werkweek de chauffeurs sterk zal beperken in het maken van overuren, wat inkomen scheelt. Ook is er een enorm tekort is aan beroepschauffeurs. Op dit moment zijn er zo'n 4500 vacatures op 95.000 banen.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer gaan maandag 20 oktober verder.