VermoeidheidCentrum in Lelystad geopend

15/10/2008 09:36

Vermoeidheidcentrum

ME/CVS-Stichting blij met toenemende aandacht voor behandeling

chronisch vermoeidheidssyndroom

VermoeidheidCentrum in Lelystad geopend en vier revalidatiecentra starten onderzoek

De ME/CVS-Stichting Nederland, de patiëntenorganisatie voor mensen met ME ook wel het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) genoemd, is blij met de start van onderzoeken maar de effectiviteit van behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom bij vier revalidatiecentra en de opening van het VermoeidheidCentrum in Lelystad. Directeur van de ME/CVS-Stichting Nederland, Mary Rietdijk: "Er is in Nederland een grote leemte in de zorg voor ME/CVS-patiënten. We willen als Stichting mensen kunnen adviseren over verschillende behandelingen, zodat ze een keuzemogelijkheid hebben. (Er zijn veel ziektebeelden) Het klachtenpatroon is in diverse groepen in te delen en je hebt voor iedere groep een aparte behandeling nodig. Die behandelmogelijkheden zijn er nu nog veel te weinig. Zeker als je bedenkt dat er in Nederland 10.000 patiënten per jaar met het vermoeidheidssyndroom bijkomen."

De ME/CVS-Stichting Nederland werkt zelf op het moment aan diagnoserichtlijnen voor ME/CVS. Samen met beroepsverenigingen van ondermeer huisartsen, neurologen, internisten en verzekeringsartsen. "Wij spreken namelijk dagelijks mensen die pas na een jaar of meerdere jaren de diagnose ME/CVS krijgen van een huisarts of specialist", zegt Mary Rietdijk. "Het is voor een aantal huisartsen nog moeilijk om de diagnose te stellen, dat is een groot probleem. Maar als eenmaal de diagnose is gesteld, worden mensen ook nog te vaak naar huis gestuurd met de boodschap dat er geen behandelingen of medicijnen voor zijn. De behandelingen zijn er wel, maar zoals eerder gezegd nog veel te weinig. Daarom zijn we ook zo blij met deze initiatieven."

De verwachting is dat de diagnoserichtlijnen er begin 2009 liggen. De Stichting maakt zich er sterk voor dat deze zo goed mogelijk worden geïmplementeerd. Zodat artsen en chronisch vermoeiden straks snel weten waar ze aan toe zijn. Bovendien geeft herkenning en erkenning van ME/CVS voor mensen die de ziekte hebben een kostbare steun.

Stichting Revalidatiecentrum Breda is het onderzoek in september gestart. Revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven, Revalidatiecentrum Amsterdam en Stichting Revalidatie Limburg in Hoensbroek beginnen het onderzoek in november van dit jaar. Voor meer informatie over het VermoeidheidCentrum, zie www.vermoeidheidcentrum.nl.





http://www.vermoeidheidcentrum.nl