Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Enthousiaste Crooswijkse moeders leren fietsen

Voorzitter Gerard Schuiling en dagelijks bestuurder Lucas de Boer startten donderdag 9 oktober bij het Lokaal Cultureel Centrum De Tamboer het project Leer Ma Fietsen. De cursus is onderdeel van de activiteiten binnen het project OJ?!-actief in de buurt. Dit project heeft als doel alle inwoners van Crooswijk, jong en oud, door middel van verschillende activiteiten bij elkaar te brengen. Zo geven jongeren bijvoorbeeld computercursus aan de oudere wijkbewoners.

Na een wandeling naast de fiets, gingen de dames in het park De Nieuwe Plantage echt op de trappers om hun eerste rondjes te rijden. Ik heb nog nooit gefietst. Niet in Marokko, maar ook niet in Nederland. Ik ben blij dat ik nu leer fietsen, dan ben ik een stuk zelfstandiger als ik boodschappen moet gaan doen, aldus een van de deelneemsters. Na de eerste oefeningen op de tweewieler gaan de deelnemers samen met een vrijwilliger de stad in. Zij leren dan hoe zij veilig op de fiets de stad kunnen ingaan. Ook leren zij al fietsend de verkeerssituaties en knelpunten in de stad beter kennen.

Dagelijks bestuurders Gerard Schuiling en Lucas de Boer stapten donderdag 9 oktober op de fiets met de allereerste deelnemers van het project Leer Ma Fietsen (Foto: Karin Oppelland)

Vervolgcursussen

Gerard Schuiling en Lucas de Boer zijn heel enthousiast over het project en hebben toegezegd ook de vervolgcursussen financieel mogelijk te maken. In januari 2009 krijgt de eerste groep het officiële fietsdiploma. Zij kunnen dan ook voor 10 hun fiets kopen. De Roteb heeft voor dit project namelijk oude en opgeknapte tweewielers beschikbaar gesteld. Oude fietsen die de Roteb in de stad ophaalt, worden opgeknapt en voor een klein bedrag beschikbaar gesteld aan het project Leer Ma Fietsen.

Veel belangstelling

Volgens Latifa Yildiz, opbouwwerkster bij de stichting DOCK, is er veel belangstelling voor het project: Voor de eerste cursus is plaats voor zon veertig dames, maar we hebben al zeventig inschrijvingen. Ons doel is alle vrouwen in Crooswijk die niet kunnen fietsen deze cursus laten volgen, zodat zij zich in de toekomst allemaal gemakkelijk in en buiten de wijk op de fiets kunnen verplaatsen.

Oproep aan vrijwilligers

Een aantal vrijwilligers uit de wijk heeft inmiddels van medewerkers van de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting een opleiding gehad om de cursisten veilig te leren fietsen in de stad. Wij kunnen nog meer vrijwilligers gebruiken, is dan ook de oproep van Latifa Yildiz. Het gaat om één ochtend in de week, namelijk dinsdag, woensdag of donderdag van 09.00 tot 11.00 uur. Stichting DOCK biedt de vrijwilligers een training fietsles geven, onkostenvergoeding, welkomstpakket, professionele begeleiding, leuk team aan vrijwilligers en een prettige en gezellige sfeer. Belangstellenden kunnen bellen met
06 38826804. Ook kunt u langskomen aan de Pijperstraat 37 of een mail sturen aan Latifa Yildiz op lyildiz@dock.nl