Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden presenteert sluitende begroting

Het college van B en W van de gemeente Coevorden heeft de begroting 2009 en de meerjarenraming 2010-2012 aan de gemeenteraad aangeboden. De begroting voor 2009 sluit met een positief resultaat van EUR 88.000,- waarbij het college veel van de bestuurlijke ambities waarmaakt.

In de begroting is invulling gegeven aan een aantal belangrijke ontwikkelingen en uitdagingen waar de gemeente het komende jaar voor komt te staan. Dit naast de reeds ingezette ontwikkelingen zoals de uitvoering van het masterplan "Centrum Coevorden", de uitvoering van de Wmo en de revitalisering van bijvoorbeeld bedrijventerrein De Holwert en de wijk Binnenvree in Coevorden.

Nieuw beleid
Nieuwe ontwikkelingen zijn onder andere de uitvoering van de nieuwe beleidsnota sport en beweging en het Centrum voor jeugd en gezin. Verder benut het college de kansen die zijn ontstaan door het zogenoemde Regio Specifiek Pakket; door het vervallen van de plannen om de `Zuiderzeelijn' aan te leggen komt geld beschikbaar voor verbetering van het spoor tussen Zwolle en Emmen. Dit gecombineerd met onder meer de ontwikkeling van het stationsgebied Coevorden, biedt unieke kansen voor de gemeente waar het college optimaal op in wil spelen. In 2009 staat verder de realisatie van de Parkschool in Coevorden op de agenda en wordt gewerkt aan de totstandkoming van een brede school in Poppenhare in Coevorden. Voor de realisering van projecten voor Buitengewoon Platteland wordt in komende jaren EUR 55.000,- uitgetrokken.

Financiële organisatie op orde Eén van de missies van het college is een gemeente die financieel goed op orde is. Het afgelopen jaar heeft de gemeente sterk ingezet op het verder verbeteren van de financiële structuur van de organisatie. Onder aanvoering van wethouder Remmelts-van Royen is het college er in geslaagd te komen met solide financieel beleid. Daarnaast zet het college stevig in op de ontwikkeling van de kwaliteit van de gemeentelijke organisatie, zodat deze klaar is voor haar nieuwe rol als `eerste overheid' in 2015.

Meerjarenperspectief
Vanuit de nieuwe financiële basis is duidelijk geworden dat in de komende jaren keuzes gemaakt moeten worden. Het meerjarenperspectief voor de komende jaren laat een negatieve ontwikkeling laat zien met een tekort van EUR 873.000 in 2010 aflopend naar EUR 392.000 in 2012. Dit beeld ontstaat onder meer door nieuwe wettelijke taken die bij gemeenten komen te liggen en de uitvoering van de ambities van de gemeente. Het college heeft daarom het project `Ruimte om te kiezen' opgezet: dit moet leiden tot keuzen waarvoor het beschikbare geld wordt ingezet.