Gemeente Teylingen

van het Jaar

Teylingen genomineerd voor Kunststad van het Jaar

15 oktober 2008

PERSBERICHT 13 oktober 2008 - Teylingen is met Warmond genomineerd voor de eretitel van Kunststad van het Jaar 2008 in het kader van de landelijke Kunstweek. De kunstweek vind plaats van 1 tot en met 9 november. Van de 30 gemeenten die zich aan hadden gemeld voor deelname aan de verkiezing, zijn er 12 genomineerd. Vrijdag 31 oktober maakt minister Ronald Plasterk bekend welke gemeente er met de titel vandoor gaat. Andere genomineerde steden zijn o.a. Ootmarsum, Geertruidenberg, Haarlem, Woudrichem en Vlissingen.

Warmond Kunstdorp van Nederland?

De onthulling van het borstbeeld van Jan Steen is de eerste stap op weg naar de ontwikkeling van Warmond als Kunstdorp. Jan Steen heeft een aantal jaren in Warmond gewoond. De onthulling is op zaterdag 1 november om 15.00 uur bij de Gemeentehaven in Warmond. Om Warmond ook buiten de gemeentegrenzen op de kaart te zetten, doet het dorp mee aan de Kunstweek en de verkiezing van Kunststad van het Jaar. Warmond heeft de potentie om als kunstdorp op de kaart gezet te worden met zijn galerieën en zijn pittoreske karakter. De eerste Warmondse Kunstweek wordt in een 17e-eeuws jasje gestoken, in verband met de onthulling van de buste van Jan Steen.

Alle kunstgalerieën doen mee met hun exposities. De maker van het borstbeeld, Jeroen Spijker, exposeert zijn werk die week in galerie Het Oude Raadhuis. Naast de bestaande galeries worden ook andere ruimten in Warmond ingericht als tijdelijke galeries. De meest bijzondere is de Dorpsstraat. Daar worden de gewone ramen omgebouwd tot galerie-etalages met het project "gluren bij de buren van Jan Steen". Woont u in de Dorpsstraat in Warmond en wilt u meedoen? Kijk dan op de website www.kunstweekwarmond.nl.

Kinderen en kunst

Jongeren worden betrokken bij de Kunstweek door samen met twee professionele kunstenaars van Het Kunstpaviljoen een graffitischilderij te maken. Dit is op woensdagmiddag 5 november. Ook kinderen kunnen meedoen. Voor hen wordt een speciale schilderworkshop georganiseerd onderleiding van kunstenaar Gijs Donker. De gemaakte schilderijen worden geveild op zaterdag 8 november. De opbrengst wordt geschonken aan een goed doel.

Donderdagavond 6 november vind de 'Jantje Steen Parade' plaats, waarbij kinderen langs de raamgaleries in de Dorpsstraat een lampionnenoptocht houden, als ze willen verkleed in 17e eeuwse kleding. Zo wordt beeldende kunst op een vrolijke manier onder de aandacht gebracht van jongeren en kinderen.

Verder wordt een beeldentuin ingericht in Park Groot Leerust en de plaatselijke horeca is gevraagd een speciaal Kunstweekmenu te serveren. Het volledige programma van de kunstweek kunt u vinden op www.kunstweekwarmond.nl.