Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 15 oktober 2008

Inburgeraar in De Baarsjes 18 keer zo snel aan de beurt

Stadsdeel De Baarsjes heeft de plaatsing van inburgeraars op taalcursus in eigen hand genomen. De wachttijden voor inburgeraars waren in heel Amsterdam opgelopen door administratieve problemen. Cursisten moesten tot voor kort gemiddeld 9 maanden wachten tot ze aan de beurt waren. Stadsdeel De Baarsjes regelt nu zelf de werving en plaatsing van cursisten. Cursisten worden nu binnen 14 dagen geplaatst. Dat is 18 keer zo snel als voorheen.

Per cursist wordt één verantwoordelijke persoon, een klantmanager, aangewezen. Die blijft betrokken totdat alles geregeld is. De Baarsjes startte eind augustus met dit project in samenwerking met de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. De ambitie was om mensen binnen 20 werkdagen op cursus te hebben. Inmiddels zijn alle nieuwe inburgeraars binnen 14 dagen geplaatst. Om deze versnelling mogelijk te maken heeft De Baarsjes nieuwe afspraken gemaakt met de taalaanbieders over de werkwijze en het werktempo. De snellere doorlooptijden hebben een positief effect op het aantal mensen dat inburgert. In de 9 maanden wachttijd haakte 30% van de klanten af. Het stadsdeel echter heeft de ambitie alle klanten vast te houden tot ze klaar zijn met inburgeren.

Portefeuillehouder Smeels: "De Centrale stad heeft ook gesignaleerd dat het niet goed gaat met de inburgering. Wethouder Asscher heeft een oproep gedaan de werving door stadsdelen te intensiveren. Wij gaan echter een stap verder. We zetten niet alleen in op werving maar ook op snelle plaatsing. We willen dat mensen meedoen in De Baarsjes en daarvoor is het spreken van de taal essentieel. Daarom hebben we extra hard gewerkt aan een goede oplossing. Andere stadsdelen zijn uiteraard van harte welkom kennis te nemen van de nieuwe methode in De Baarsjes."