Gemeente Zoetermeer

Definitief Ontwerp voor Culturele As

Belangrijke vervolgstap in plannen voor bruisend en cultureel hart voor Zoetermeer

Het College van burgemeester en Wethouders heeft het Definitief Ontwerp (DO) Culturele As vastgesteld. Dit DO biedt een gedetailleerde uitwerking van de plannen voor het gebied en is weer een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van een bruisend, cultureel hart voor Zoetermeer. Het plan bevat een belangrijke wijziging: een vermindering van het aantal woningen aan het Vuurtorenplein. De komende weken presenteren wethouders Smit en Muijzers het DO aan de gemeenteraad en inwoners van Zoetermeer. `We willen tenslotte graag laten zien wat er is gebeurd met alle bijdragen van gemeenteraad en inwoners. Zij hebben uiteindelijk ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de plannen, daar ben ik erg blij mee!', aldus projectwethouder Pieter Smit.

Het DO is een meer gedetailleerde uitwerking van het Voorlopig Ontwerp (VO) dat in april 2008 is vastgesteld door de gemeenteraad. De verschillende toekomstige ontwikkellocaties en de inrichting van het openbare gebied in de Culturele As zijn nauwkeurig uitgewerkt in het DO. Bij deze uitwerking zijn de opmerkingen van de gemeenteraad en de belangen van verschillende omwonenden en actoren in het gebied meegenomen. In het DO wordt ingezoomd op de verschillende ontwikkellocaties en op het plangebied als geheel. Het DO gaat niet over de architectonische ontwerpen, maar doet wel uitspraken over de locatie, functie, het aanzicht, de oppervlakte en maatvoering van de gebouwen en de verkaveling van de oppervlakten. Ook staan de randvoorwaarden voor de beeldkwaliteitseisen waarmee architecten aan de slag moeten in dit DO aangegeven.
De plannen rondom het vuurtorenplein zijn gewijzigd ten opzichte van het VO. Waren er in het VO nog 51 appartementen geprojecteerd op deze plek, nu komen er 16 eengezinswoningen. Dit zorgt voor een betere aansluiting met de woningen aan de Leidse Wallen. Hiermee komt het plan tegemoet aan de wensen van omwonenden.

Vervolgprocedure
Begin november (datum wordt nog bekendgemaakt) organiseert de gemeente een informatieavond voor de inwoners van Zoetermeer. De commissie Ruimte buigt zich op woensdag 26 november over het ontwerp terwijl de gemeenteraad zich hierover uitspreekt op 8 december a.s.