Siemens

Persbericht

0810.126

Den Haag, woensdag 15 oktober 2008

Siemens sluit test van 's werelds eerste 800-kV convertertrafo met succes af

Na de succesvol verlopen acceptatietest in de transformatorfabriek van Siemens in Neu¬ren¬berg is nu 's werelds eerste 800-kV-transformator voor HVDC-systemen (gelijkstroom bij een hoge gelijkspanning) klaar om te worden uitgeleverd. De transformator wordt ingezet in het HVDC-systeem Yunnan-Guangdong in China, een van de twee krachtigste HVDC-systemen ter wereld. Siemens levert voor dit systeem tien 800-kV HVDC-trafo's en nog eens tien units met een DC-isolatiespanning van 600 kV. Vanaf medio 2010 zal dit HVDC-systeem een vermogen van 5000 megawatt (MW) transporteren over een afstand van 1400 kilometer tussen de provincie Yunnan in het zuidwesten van China en de zuidelijke provincie Guangdong.

Met de bouw van dit soort systemen bereikt Siemens een nieuwe mijlpaal in de HVDC-techniek: het systeem in China is wereldwijd het eerste dat elektriciteit met een DC-spanning van +/- 800 kV transporteert. Als kerncomponenten van elk HVDC-systeem moeten de convertertrafo's daartoe ook de spanning van het elektriciteitsnetwerk omzetten in een voltage van 800 kV. Deze transformator heeft ons in de branche een koppositie opgeleverd. De hier toegepaste innovaties komen ons hele productenspectrum ten goede, aldus Udo Niehage, CEO van de divisie Power Transmission van de Siemens-sector Energy.

Om de transmissiecapaciteit te vergroten, is de bedrijfsspanning - vergeleken met het tot dusver bij HVDC-systemen gebruikelijke (gelijkstroom-)piekvoltage van 500 kV - met 60% verhoogd tot 800 kV. Gebruik makend van tal van innovatieve oplossingen, gebaseerd op een jarenlange ervaring met de bouw van convertertransformatoren, ontwierp Siemens de wereldwijd eerste 800-kV-convertertrafo op alle essentiële onderdelen geheel nieuw. Door enorme technische inspanningen zijn we er in geslaagd, de efficiëntie van deze high-tech trafo's met 25 procent te verhogen", aldus Bertram Ehmann, CEO van de business-unit Transformers in de sector Energy van Siemens.
Bij de onderzoeks- en ontwikkelingswerkzaamheden was het vooral zaak, de uitzonderlijk hoge eisen waaraan de isolatiesystemen van deze high-tech trafo's bij een extreem hoge spanning van 800 kV moeten voldoen, technisch onder controle te krijgen. De twee doorvoeren bijvoorbeeld, waardoor de stroom vanuit het binnenste van de transformator in de converters terechtkomt, hebben vanwege de vereiste isolatie-afstanden in lucht een lengte van 14 meter. Een ander belangrijk punt was de testomgeving van de fabriek, die moest worden aangepast om de veel hogere spanning die voor deze nieuwe trafo's nodig is, aan te kunnen en om de acceptatietest te kunnen uitvoeren.

Op de eerste van de tien 800 kV-convertertrafo's voor het HVDC-systeem in China zullen snel andere volgen. In het kader van een andere opdracht levert Siemens ook tien convertertrafo's met ultrahoogspanning voor het converterstation aan de generatorzijde van het toekomstige HVDC-traject, dat van de waterkrachtcentrale Xiangjiaba in het zuidwesten van China naar Shanghai aan de oostkust van het land loopt. Vijf van deze transformatoren zijn als 800 kV-trafo uitgevoerd. Met een transmissiecapaciteit van 6400 megawatt en een lengte van meer dan 2000 kilometer gaat het bij de geplande HVDC-transmissieverbinding op dit moment om het meest geavanceerde en langste systeem in zijn soort ter wereld.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo