Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaanderen: niet reserveren maar blijven investeren (15/10/08)

N-VA eist uitleg Vlaamse regering over toestand PPS-constructies

De federale regering vraagt Vlaanderen opnieuw om in 2009 bijkomend, bovenop de begrotingsnorm, 500 miljoen te reserveren. Voor de N-VA kan daar geen sprake van zijn: er is nog altijd geen grote staatshervorming. Bovendien moet Vlaanderen niet reserveren maar investeren, nu het economisch slechter gaat. De Vlaamse begroting 2009 is terecht expansief. De beleidskredieten liggen hoger dan de te verwachten economische groei.

PPS in gedrang door kredietcrisis?

We vangen echter steeds meer geruchten op dat de PPS-constructies in het gedrang komen door de kredietcrisis. De potentiële privé-investeerders zouden afhaken. Dit doet de alarmbel rinkelen. Deze Vlaamse regering wil terecht een investeringsregering zijn. Het mag niet dat de Vlaamse overheidsinvesteringen meegesleurd worden in de kredietcrisis. De Vlaamse economie heeft meer dan ooit nood aan Keynesiaanse investeringen. De N-VA wil hierover van de Vlaamse regering uitsluitsel. Vandaar dat de N-VA-fractie, in een brief van fractievoorzitter Jan Peumans, aan de voorzitter van de subcommissie Financiën en Begroting de dringende bijeenroeping gevraagd heeft. Deze zitting wordt volgende week dinsdag georganiseerd en dan zal dus de Vlaamse regering aan de tand worden gevoeld. Enkel via dit debat met de Vlaamse regering kunnen de gevolgen van de bankcrisis voor deze vorm van financiering van overheidsinvesteringen ten gronde in kaart worden gebracht, alsook de mogelijke oplossingen.

Als de PPS in het gedrang komt, wil de N-VA dat de geplande investeringen toch uitgevoerd worden. Vlaanderen moet dan een zeer grote efficiëntieoefening doen (kerntakendebat: quid provincies, doorlichting bedrijfsprocessen, opvolging efficiëntiecommissie, bv. aankopen van de overheid naar Brits model doorlichten).

Desnoods toepassing gouden regel

Als ondanks maximale efficiënte-ingrepen zou blijken dat de investeringen in het gedrang komen, kan Vlaanderen de gouden regel naar Brits model invoeren. Dit betekent dat er over de looptijd van de conjunctuurcyclus bekeken een overschot moet geboekt worden op het lopende budget. De gouden regel stelt dat, gemiddeld over de looptijd van de economische cyclus gesproken, een overheid enkel mag lenen om te investeren en niet om de lopende uitgaven te financieren.

Akkoorden begrotingsnormen opzeggen

In dit geval wil de N-VA dat de Vlaamse regering de akkoorden over de begrotingsnormen opzegt. Vlaanderen heeft tot nu toe meer dan zijn steentje bijgedragen. De federale overheid schoot en schiet tekort. De andere gewesten en gemeenschappen evenzeer. Over de looptijd van een conjunctuur heen kan Vlaanderen het aan om te lenen voor broodnoodzakelijke investeringen. Vlaanderen moet absoluut blijven investeren in zijn infrastructuur en inzake onderzoek en ontwikkeling: wegenwerken, waterwegen, ontsluiting van de lucht- en zeehavens, scholen, rusthuizen en ziekenhuizen, jeugdverblijven, culturele infrastructuur, enz.

Auteur:
Jan Peumans, N-VA-fractieleider Vlaams parlement Geert Bourgeois, Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be