Nieuw-Vlaamse Alliantie


Ken en beperk uw risico op osteoporose (15/10/08)

Onder de slogan, Rep je, kom uit voor je botten, ging het Europees luik van de Wereldosteoporosedag (20 oktober) van start. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels liet een botmeting doen om de aandacht te vestigen op het belang van preventie bij osteoporose*.

De Osteoporosegroep in het Europees Parlement, waar Frieda Brepoels lid van is, roept samen met de Internationale Osteoporose Stichting, de overheid op om dringend actie te ondernemen. Aan de hand van concrete aanbevelingen willen zij osteoporose hoog op de politieke agenda krijgen.

Uit een evaluatie van de acht aanbevelingen blijkt voor ons land dat bv. campagnes weinig of geen ondersteuning van de overheid ondervinden, nochtans bevinden wij ons in de Europese kopgroep voor wat heupfracturen betreft. Door de oprukkende vergrijzing zal het aantal breuken twee tot drie keer verdubbelen in de komende decennia. Dit zal verstrekkende gevolgen hebben voor onze gezondheidszorgsystemen. Gegevensverzameling en aanbevelingen over inname van calcium en vitamine D zouden al een stap in de goede richting zijn.

Frieda Brepoels wijst op het belang van preventie: "Osteoporose is een aandoening die eigenlijk in grote mate kan worden voorkomen. Botdichtheidsmetingen kunnen het risico tijdig opsporen. De meting is pijnloos en duurt slechts een 10-tal minuten maar kost wel om en bij de 40 Euro. Ondanks het feit dat er in ons land meer dan voldoende meetapparatuur voorhanden is, wordt deze capaciteit onderbenut. Een terugbetaling van de botmeting, zeker voor de risicogroepen, zou hieraan kunnen verhelpen. België blijkt immers, samen met Ierland en Litouwen, het enige EU-land te zijn waar geen terugbetaling wordt voorzien voor de scan."


* Osteoporose is beter bekend onder de naam botontkalking. Het is een ziekte waarbij de dichtheid en de kwaliteit van het beendergestel stelselmatig achteruitgaan tot op een punt waar het risico op breuken erg groot wordt. Een op drie vrouwen en één op vijf mannen van boven de vijftig krijgen te maken met osteoporose. De kwetsbaarheid bij vrouwen is hoger door een versneld botverlies tijdens de menopauze.

Osteoporose wordt een stille ziekte genoemd, omdat de patiënten niet voelen of waarnemen dat hun botten zwakker worden naarmate de ziekte voortschrijdt. De dichtheid of sterkte van het bot wordt gemeten met een speciaal toestel. Men meet de botdichtheid op niveau van de wervelzuil en van de heup. De meting wordt steeds vergeleken met het gemiddelde van de totale bevolking. Als de gemeten waarde sterk beneden het gemiddelde ligt spreekt men van osteoporose. De BMC test wordt in ons land niet terugbetaald door het Ziekenfonds en kost om en bij de 40 Euro.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu