Werkgeversvereniging AWVN

Illegale arbeid in Nederland neemt af

Datum: 14 oktober 2008

De Arbeidsinspectie heeft bekend gemaakt dat zij bij controles in 2007 minder overtredingen aantrof dan in de jaren ervoor. Het aantal overtredingen daalde van 25 procent van de geïnspecteerde bedrijven in 2005, tot 23 procent in 2006 en 18 procent in 2007. Voor de horeca geldt ook dat het aantal illegale werknemers afneemt, maar dat het percentage overtredingen nog steeds hoger is dan gemiddeld in andere sectoren. Bij 20 procent van de gecontroleerde horecabedrijven werkten buitenlandse werknemers zonder werkvergunning of was sprake van betaling onder het Nederlandse minimumloon. Ook voor de bouwsector geldt dat er vaker sprake is van illegale arbeid dan gemiddeld. Bij één op drie bedrijven in de bouw die de Arbeidsinspectie vorige jaar controleerde, was sprake van onderbetaling of illegale arbeid.
Omdat de inspectie zich in haar onderzoek vooral richt op bedrijven die eerder in de fout zijn gegaan en op ondernemingen waar het risico op illegale arbeid groter is, geven de cijfers geen representatief beeld per sector.

In totaal deelde de Arbeidsinspectie vorig jaar voor 49 miljoen euro boetes uit wegens illegale arbeid. Het ministerie van SZW heeft de site http://www.wetarbeidvreemdelingen.nl/ geopend met de regels voor het in dienst nemen van vreemdelingen.

AWVN benadrukt het belang om illegale arbeid te voorkomen. Vragen? AWVN adviseert en ondersteunt leden bij het tewerkstellen van buitenlandse werknemers. Neem contact op met de AWVN-werkgeverslijn, (070) 850 86 05, werkgeverslijn@awvn.nl.