Ingezonden persbericht



Persbericht


d.d. 7 oktober 2008

2


Duyvendak opent expositie in Verzetsmuseum Amsterdam


Volop aanleiding tot reflectie bij Protesteer! Actieposters vanaf 1965

Wynand Duyvendak, klimaatactivist en voormalig Tweede-Kamerlid voor GroenLinks, verricht op woensdag 15 oktober in het Verzetsmuseum Amsterdam de officiële opening van de tentoonstelling Protesteer! Actieposters vanaf 1965. De tentoonstelling geeft een beeld van een roerige tijd van acties, waardoor Duyvendak recent in opspraak is geraakt.

'Baas in eigen buik', 'Help de kernwapens de wereld uit', 'Geen woning geen kroning'. Het museum geeft in de tentoonstelling antwoord op de vragen: Wie protesteerde er ook alweer? En waartegen werd eigenlijk geprotesteerd? Aan de hand van posters en filmpjes wordt een beeld getoond van de tijd waarin buitenparlementaire en zelfs illegale acties aan de orde van de dag waren.

Het Verzetsmuseum heeft jongeren van nu gevraagd hun visie te geven op die voor hen vreemde tijd, en hen betrokken bij de inrichting van de tentoonstelling. Hoe kijken zij naar de actievoerders van toen? Leerlingen van het Media College Amsterdam richtten de tentoonstelling in als een kledingwinkel, omdat zij vinden dat je met actieposters - net als met kleding - laat zien wat je identiteit is. De bezoeker kan lekker rondsnuffelen en kijken of er iets van zijn smaak tussen hangt.

Leerlingen van de afdeling Gaming van het Media College, onlangs winnaar van een wedstrijd voor gameontwikkelaars, hebben computerspelletjes gemaakt om het onderwerp van de tentoonstelling aantrekkelijk te maken voor hun leeftijdsgenoten. De bezoeker kan in de games zijn of haar kennis van de posters testen en digitaal een eigen affiche maken.

Er is een educatief programma voor de bovenbouw van het Voortgezet Onderwijs beschikbaar. Zie voor meer informatie hierover www.verzetsmuseum.org/onderwijs of bel 020-6202535.

De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Media College Amsterdam, /Geschiedenis TV ( het digitale themakanaal van de publieke omroep), het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en bureau Zwaar Water. De tentoonstelling is financieel mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media, Stichting De Gijselaar-Hintzenfonds, K.F. Hein Fonds, Kattendijke Drucker Stichting, Mondriaan Stichting, Prins Bernhard Cultuur Fonds en VSBfonds.

NOOT VOOR DE PERS:
Voorbezichtiging door de pers is in overleg mogelijk. Belangstellenden kunnen zich melden via marreveld@verzetsmuseum.org


---


Protesteer! Actieposters vanaf 1965


Officiële opening wo 15 oktober, 17.30 uur - voor publiek open 16 okt 08 t/m 29 mrt 09


Openingstijden museum

Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, NL di-vr 10.00 - 17.00 uur tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 11.00 - 17.00 uur

Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org


---- --