Gemeente Zwolle

Sociale recherche spoort bijna zes ton aan fraude op in derde kwartaal 2008

Datum uitgave persbericht: 15-10-2008

Door het team Handhaving van SoZaWe werd het afgelopen kwartaal ¤ 579.796,- aan fraude opgespoord. Door de Sociale Recherche zijn 13 processen-verbaal opgemaakt tegen personen, die meer dan ¤ 6.000,- hadden gefraudeerd. In het afgelopen kwartaal zijn er door de Consulenten Handhaving van het team Handhaving, naar aanleiding van verschillende huisbezoeken drie uitkeringen beëindigd en is er één uitkering aangepast in verband met onjuiste woonsituatie. Dit levert de gemeente Zwolle een besparing op van ruim ¤ 2.365,- per maand. Daarnaast zijn er door verschillende onderzoeken nog eens acht uitkeringen beëindigd door het voeren van een niet gemelde woonsituatie. Hiermee is voor van ruim ¤ 6.100,- gefraudeerd en leverde de gemeente Zwolle een besparing op van ruim ¤ 4.225,-.

Bestandkoppeling
Door onder meer een bestandkoppeling met het Inlichtingen Bureau zijn zaken aan het licht gekomen van personen, die naast hun uitkering, werkzaamheden en inkomsten genoten. Zij fraudeerden voor een totaal fraudebedrag van ¤ 43.600,-. Tevens bleek dat een viertal personen hun detentie had verzwegen, zij moeten een bedrag van ruim ¤ 3.600,- terugbetalen. omhoog
Oud ijzerhandel
Na een intensief onderzoek naar uitkeringsgerechtigden met zwarte werkzaamheden in de oud ijzerhandel heeft de Sociale Recherche Zwolle e.o in samenwerking met de politieregio IJsselland, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Sociale Recherche van de regio´s Twente en Deventer 12 verdachten aangehouden. De personen hielden zich soms al 10 jaar bezig met het handelen in oud-ijzer naast hun uitkering. In totaal hebben zij voor 32 jaar gefraudeerd, variërend van 2 tot 10 jaar. De fraudebedragen lopen per persoon uiteen van ¤ 35.000,- tot ¤ 149.900,-. Door de handelswijze van deze verdachten is de gemeente Zwolle benadeeld voor een bedrag van ruim ¤ 466.250,-. Dit bedrag zal van hen worden teruggevorderd. Tevens zal tegen deze verdachten proces-verbaal worden opgemaakt.

Onderzoek
Ook is er een onderzoek ingesteld naar een stel, waarvan de vrouw (27) en man (46) beiden een uitkering ontvingen. Zij bleken na onderzoek sinds begin 2005 een gezamenlijke huishouding te voeren terwijl zij dit verzwegen voor de Sociale Dienst. Hierdoor werd de gemeente Zwolle benadeeld voor een bedrag van ruim ¤ 30.900,-. Dit bedrag wordt van hen beiden teruggevorderd en er is tevens proces-verbaal opgemaakt.

Erfenis
Uit onderzoek bleek dat een man, die een erfenis had ontvangen, had verzuimd dit te melden bij de gemeente Zwolle. Hierdoor is de gemeente Zwolle benadeeld voor een bedrag van ruim ¤ 8.500,-. Het bedrag is inmiddels terug ontvangen.

Gezamenlijke WWB uitkering
In de periode van augustus 2005 tot juli 2006 verrichtte een 45 jarige Zwollenaar betaald werk. Hij had echter een gezamenlijke WWB uitkering met zijn echtgenote. Deze werkzaamheden en de inkomsten hieruit hadden zij niet gemeld. Hierdoor werd in vorengenoemde periode een bedrag van ruim ¤ 10.800,- ten onrechte aan bijstand verstrekt aan deze man en vrouw. Dit bedrag zal van hen worden teruggevorderd. Tevens is er proces-verbaal tegen beiden opgemaakt.

Alleenstaande WWB uitkering
In de periode van oktober 2007 tot mei 2008 verrichtte een andere 44 jarige Zwollenaar betaalde arbeid. Hij had een alleenstaande WWB uitkering. Deze werkzaamheden en de inkomsten hieruit had hij niet gemeld. Hierdoor werd een bedrag van ruim ¤ 7.200,- ten onrechte aan bijstand verstrekt aan deze man. Dit bedrag moet worden terugbetaald. Tevens is er proces-verbaal opgemaakt.


Bron: afdeling Communicatie
Datum van 15-10-2008 tot 14-11-2008