Ingezonden persbericht

Persbericht

Audioboeken in het Fries
Samenwerking zorgt mede voor behoud Friese taal

Easterwierrum / Haarlem, 15 oktober 2008 - Audiofrysk is een nieuwe uitgeverij voor Friese luisterboeken. Ook in het Fries is er behoefte aan luisterboeken; het aanbod is echter tot nu toe heel gering. Audiofrysk is opgericht om in die leemte te voorzien. Het doel is om in het eerste jaar 20 boeken uit te brengen. Daarbij wordt samengewerkt met Luisterrijk.nl, de stichting It Fryske Boek en de Friese uitgevers.

Welke boeken en voor wie?
Gezien de doelgroepen: jeugd, mensen die het Fries wel spreken of verstaan maar het lezen (nog) te lastig vinden, Friezen in het buitenland, enz., is in eerste instantie gekozen voor 5 kinderboeken, 10 (redelijk) recente romans/verhalen en 5 klassiekers.
De boeken worden bij voorkeur door de auteurs zelf ingelezen.

Online en op cd
Nu internet zo breed toegankelijk is, en het downloaden van muziek en filmpjes voor veel mensen geen problemen meer oplevert, is het aantrekkelijk ook audioboeken via dit medium te verspreiden. Luisterrijk.nl biedt de Friese boeken online aan; tegen een vergoeding kan men ze downloaden en in de mp3-speler (tegenwoordig vaak de mobile telefoon) zetten.
Omdat sommigen toch liever wat concreets in handen hebben, kunnen de boeken bij Audiofrysk.nl ook op cd worden besteld. Op termijn komen ze ook bij de reguliere boekwinkels in Fryslân.

Subsidie provincie Fryslân
De oplagen van Friese (audio)boeken zijn te beperkt om kostendekkend te zijn, daarom heeft de provincie Fryslân, in het kader van het Aksjeprogramma Frysk en ICT, dit project voor een jaar subsidie verleend. Dit past in het beleid om het aanbod van media in het Fries (de tweede rijkstaal) en het behoud en beheer van het Friese erfgoed zo volledig en veelzijdig mogelijk te realiseren.

Over Luisterrijk
Luisterrijk is de grootste mp3-downloadshop voor luisterboeken in Nederland en Vlaanderen. Deze onafhankelijke internetboekwinkel biedt vele honderden luisterboeken met korting aan in mp3-formaat. Consumenten kunnen de luisterboeken (na elektronische betaling) downloaden en ze vervolgens direct beluisteren, overzetten op een iPod of andere mp3-speler of branden op cd. De website biedt alle vormen van gesproken woord, variërend van literatuur tot hoorcolleges, van audiotours tot managementboeken, van gedichten tot taalcursussen en van kinderboeken tot thrillers. Luisterrijk verkoopt luisterboeken in het Nederlands, Vlaams, Fries, Engels en streekdialecten.
De webwinkel is winnaar van de Thuiswinkel Award 2008 (publieksprijs in de categorie Cd's/dvd's, boeken, tijdschriften & games klein). Luisterrijk is dag en nacht bereikbaar en te vinden op www.luisterrijk.nl.

----- Einde persbericht -----