in broeikasgas en biomassa Experiment: Koolstof in broeikasgas en biomassa 16 okt 2008

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Organisatie: Wageningen universiteit

Het hele leven op aarde is gestructureerd rondom het element koolstof (C). Dit gas zit van nature in de lucht die de aarde omringt (atmosferische koolstofdioxide of CO2) maar in de twintigste eeuw heeft vooral de versnelde verbranding van fossiele brandstoffen gezorgd voor een aanzienlijke verhoging van de CO2 concentratie. Deze CO2 zorgt ervoor dat de door de aarde terug gestraalde warmte langer in de atmosfeer blijft hangen, vergelijkbaar met wat er in de broeikassen van tuinders gebeurd, een broeikaseffect dus. Om die reden wordt CO2 ook wel een broeikasgas genoemd.

Omdat groeiende bossen CO2 uit de atmosfeer halen en vastleggen in hun biomassa zetten sommige organisaties zich in voor bosbehoud en bosaanplant. Wageningen Universiteit onderzoekt de mate waarin CO2 door verschillende typen bos wordt vastgelegd. Door het ontwikkelen van modellen kan worden geschat welke bijdrage bosaanplant levert aan het verminderen van het broeikaseffect.
In deze workshop ga je aan de hand van gegevens die je zelf hebt gemeten in het bos berekenen hoeveel CO2 er wordt vastgelegd. Hierna kun je zelf een inschatting maken of en in welke mate (her)bebossing een effectief wapen is tegen het broeikaseffect.

Deelnemers: Het experiment gaat alleen door met minimaal 2 deelnemers. Er kunnen maximaal 20 personen meedoen. Wil je samen met klasgenoten komen? Zorg dan dat iedereen zich apart opgeeft.

Doel: Het schatten van de hoeveelheid koolstof die is vastgelegd in een bos

Niveau: vwo 5/6

Tijdsduur: voorbereiding 4 uur, experiment 9:00-15:00

Handleiding: De handleiding kun je hier downloaden. Het is de bedoeling dat je de handleiding van te voren hebt bestudeerd en de voorbereidende opdrachten hebt gemaakt.

Datum: Het experiment wordt alleen op 16 oktober gegeven.
* Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!

---

Meer over dit onderwerp
Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!