weefselkweek; regeneratie van de tabaks- en tomatenplant Experiment: Weefselkweek; regeneratie van de tabaks- en tomatenplant 16 okt 2008

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Organisatie: Wageningen Universiteit

In dit experiment wordt gekeken naar de effecten van plantenhormonen op de groei van plantenmateriaal. Deze plantenhormonen zijn signaalmoleculen. Normaliter is het lastig om uit een klompje cellen, of een stukje weefsel, opnieuw een volwaardige plant te laten groeien. In de natuur is de groei van een plant uit een aantal ongedifferentieerde cellen een complex proces. In het laboratorium kunnen we de invloeden van twee signaalmoleculen op regeneratie, een auxine en een cytokinine, onderzoeken. Deze stoffen worden in verschillende concentraties aan het groeimedium toegevoegd om de effecten, die zij op de groei hebben, te bestuderen.

Deelnemers: Het experiment gaat alleen door met minimaal 4 deelnemers. Er kunnen maximaal 12 personen meedoen. Wil je samen met klasgenoten komen? Zorg dan dat iedereen zich apart opgeeft.

Doel: Het onderzoeken van de effecten van verschillende concentraties en verhoudingen van auxine (NAA) en cytokinine (BA) op de groei en morfogenese van tabaksplantweefsel en tomatenplantweefsel in vitro.

Niveau: vwo 5/6

Tijdsduur: dag 1: 9:30-15:00, dag 2 (4 weken later): halve dag

Handleiding: Je kunt de handleidinghier downloaden. Het is de bedoeling dat je de handleiding van te voren hebt gelezen.
* Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!

---

Meer over dit onderwerp
Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!