Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Klimaatverandering in erfgoedland

28 augustus 2008
Het Instituut Collectie Nederland heeft, in samenwerking met onder andere de RACM, conceptrichtlijnen opgesteld voor een museaal binnenklimaat dat monumentale gebouwen niet te veel aantast. Deze klimaatrichtlijnen worden op donderdag 16 oktober gepresenteerd in het Auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven, van 9.30 tot 17.00 uur.


* Wat is een verantwoord binnenklimaat voor erfgoedinstellingen?
* Is zo'n klimaat haalbaar in een monumentaal gebouw, of wordt het gebouw dan teveel aangetast?

* Hoe groot is de kans op klimaatschade eigenlijk?
* Wegen de kosten en de ingrepen voor klimaatbeheersing op tegen de risico's?

Collectiebeheerders, monumentenzorgers, installateurs, inspecteurs, adviseurs, architecten en andere betrokkenen krijgen met dergelijke vragen te maken zodra er collecties gehuisvest worden in een (bestaand) gebouw. Soms blijkt dat wensen en mogelijkheden op gespannen voet met elkaar staan. Dan kan het moeilijk zijn keuzes te maken en om daar logische beslissingen in te nemen.

Daar kunnen de klimaatrichtlijnen bij helpen die op 16 oktober worden gepresenteerd. Voorafgaande aan de themadag krijgt u toegang tot deze conceptrichtlijnen. Om actief te kunnen deelnemen is het zeer aan te raden om de richtlijnen vooraf te lezen. De tekst is een levend document en daarom nog niet definitief. Juist uw inbreng op 16 oktober 2008 is gewenst en nodig om tot een nog betere richtlijn te komen.

In de ochtend worden de verschillende stappen van de richtlijnen toegelicht en in een historisch perspectief geplaatst. In de middag zijn er workshops. U wordt hiervoor ingedeeld. In elke workshop worden aan de hand van casussen alle stappen doorlopen.

De conceptrichtlijnen zijn opgesteld door het Klimaatnetwerk. Dit bestaat uit vertegenwoordigers van Instituut Collectie Nederland, Erfgoedinspectie, Landelijk Contact van Museumconsulenten, Rijksgebouwendienst, RACM en de Technische Universiteit Eindhoven.

Programma en aanmelden (pdf 36 kB).