Stad Brussel


Ouderschapsmiddagen

De Ouderschapsmiddagen bieden, eenmaal per maand, tussen 12 en 14 uur, een forum aan de ouders, de grootouders en de sociale werkers om » zekerheden », vragen en ervaringen te delen.
Iedere « Ouderschapsmiddag » snijdt een thema aan in verband met het ouderschap in de brede zin van het woord. Eerst neemt een deskundige het woord en daarna volgt een debat.

Adres :
Stadhuis - Conferentiezaal - 2de verdieping
Grote markt
1000 Brussel Map

Iedereen is welkom
Reservatie verplicht op het nummer 02 279 50 64 Het volledige programma is beschikbaar vanaf 2 september op aanvraag op het nummer 02 279 53 60.

Volgende ouderschapsmiddagen : 16/10 ; 20/11 en 11/12/2008.

16 oktober : Broederschapsconflicten : jaloezie rivaliteit (Marie-Eve Hêne)

Conflicten tussen kinderen van hetzelfde gezin : kleine problemen of grote zorgen
Relaties tussen broers en zusters betekenen een eerste vorm van sociale relaties en confrontaties met de anderen die iedereen naar zijn eigen plaats wijst in de maatschappij. Wat staat erop het spel tijdens conflicten (voor de ouders en de kinderen) en hoe reageren tegenover een twist.

20 november : Jeugd : tussen leven en sombere gedachten (Béatrix Lequeux)

« Er bestaat enkel een ernstig filosofisch probleem, namelijk zelfmoord ; oordelen of het leven al dan niet dient beleefd te zijn. » CAMUS
Tijdens de tienertijd, stelt zich de vraag « waarom, voor wie leven » . Tijdens de moeilijke-, wanhopige-, twijfelachtige momenten, kan de tiener verleid zijn om een einde te maken aan deze smartende of onbeantwoorde vragen door zelfmoord te plegen. Hoe kunnen volwassenen de vragen en het leven ondersteunen ?

11 december : Tienertijd, een opdagend leven ? (Sonia de Craene)

Bij de eerste tekens van de tienertijd, merken de ouders en de opvoeders nieuwe gedragingen vanwege het kind. Een nieuwe wijze over zijn seksuele leven laat zich opmerken, meer persoonlijk en meer besloten. Een nieuw gedrag in zijn relaties met de anderen, met de wereld. De rol van de ouders en de opvoeders blijft essentieel om het gesprek te openen, grenzen te leggen,