Universiteit Maastricht

Trefwoorden: Alcoholconsumptie, Darmkanker.

Promotie mw. drs. Brenda W.C. Bongaerts
in de faculty Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: prof.dr.ir. P.A. van den Brandt; co-promotores: Dr.ir M.P. Weijenberg; dr. A.F.P.M. de Goeij.
Titel: "Alcohol consumption as a risk factor for colorectal cancer; An epidemiological study on genetic susceptibility and molecular endpoints".

Donderdag 16 oktober 2008, 12.00 uur

Binnen de Nederlandse Cohort Studie naar voeding en kanker (NLCS) zijn verschillende aspecten van de relatie tussen alcoholinname en dikke darmkanker onderzocht.
Het blijkt dat een dagelijkse inname van tenminste drie alcoholische dranken leidt tot een verhoogd risico op dikke darmkanker, waarbij niet het type alcoholische drank bepalend leek voor de risicoverhoging maar de totale hoeveelheid geconsumeerde alcohol. De resultaten van de moleculaire studies suggereren dat de manier waarop alcohol tot dikke darmkanker kan leiden via een meer algemener mechanisme verloopt dan via het veroorzaken van afwijkingen in genen. Ook is onderzocht of de mate van alcoholafbraak in het lichaam (die genetisch bepaald is) een effect heeft op de relatie tussen alcoholinname en dikke darmkanker. Echter, hieruit kwam geen eenduidig resultaat.
De onderzoeksresultaten ondersteunen de huidige richtlijnen voor veilig alcoholgebruik, zoals aanbevolen door de Gezondheidsraad

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.