Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie M.J. van den Assem

Titel proefschrift
Deal or No Deal? Decision Making under Risk in a Large-Stake TV Game Show and Related Experiments

---

Promotors:
Prof.dr. J. Spronk

---

Datum
16 oktober 2008 13:30

---

Locatie:
Woudestein, Forumzaal

---

Faculteit
Faculteit der Economische Wetenschappen (FEW)

Waaghalzen in Deal or No Deal voer voor economen

Het tv-programma Deal or No Deal, in Nederland ook bekend als Miljoenenjacht, is voor economen een uitstekend natuurlijk laboratorium om risicogedrag van mensen te analyseren wanneer het gaat om grote geldbedragen. In zijn proefschrift Deal or No Deal? Decision Making under Risk in a Large-Stake TV Game Show and Related Experiments, concludeert Martijn van den Assem dat de keuzes die de mensen maken beïnvloed worden door hun perceptie van winsten en verliezen. Veel verliezers zoeken zelfs roekeloos het risico op. Van den Assem promoveert donderdag 16 oktober 2008 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Van den Assem onderzocht het risicogedrag van vele kandidaten. De geldbedragen die bij Deal or No Deal op het spel staan zijn zeer groot en variëren sterk, en de verdeling van kansen en uitkomsten is eenvoudig en nagenoeg volledig bekend. Het spel kenmerkt zich door ja/nee beslissingen die minimale vaardigheden of strategie vereisen. Van den Assem analyseerde individuele edities uit verschillende landen en vond dat de keuzes van kandidaten voor een groot deel kunnen worden verklaard door voorafgaande speluitkomsten. Ze zijn niet alleen bereid meer risico te nemen om eerdere verliezen goed te maken, maar doen dat ook wanneer men het gevoel heeft alleen eerdere winsten op het spel te zetten.

De promovendus vergeleek ook de edities onderling. Het risicogedrag van de kandidaten wordt sterk beïnvloed door de hoogte van de prijzen die aanvankelijk in het spel te winnen zijn. Hoewel de startsituaties tussen edities onderling sterk verschillen, reageren kandidaten op een vergelijkbare manier op de relatieve grootte van bedragen ten opzichte van de startsituatie.
Tot slot onderzocht Van den Assem aan de hand van Deal or No Deal een beloningsmethode die vaak wordt gehanteerd bij experimenteel onderzoek naar risicogedrag.

Het onderzoek van Van den Assem is verricht onder de vlag van het Erasmus Research Institute of Management (ERIM), de gezamenlijke door de KNAW erkende onderzoeksschool van Rotterdam School of Management/Erasmus University en de Faculteit der Economische Wetenschappen. Aan ERIM zijn ruim 300 onderzoekers verbonden. ERIM organiseert tevens het Erasmus Doctoral Programme in Business and Management voor de opleiding van jonge, veelbelovende wetenschappers. www.erim.eur.nl