RTL Group

Rondkomen van het minimum centraal in 'De Frogers: Effe Geen Cent Te Makken'

Honderdduizenden Nederlanders zijn afhankelijk van een bijstandsuitkering of het minimumloon. Om te laten zien hoe het is als je buiten de grenzen van de welvaart valt, gaan de succesvolle Rene en Natasja Froger met hun twee zoons een maand lang op bijstandsniveau leven. Deze ervaringen zijn vanaf donderdag 16 oktober te zien in het nieuwe RTL 4-programma 'De Frogers: Effe Geen Cent Te Makken'. Met deze achtdelige docusoap wil de familie aandacht vragen voor deze sluimerende problematiek en de Voedselbank in het bijzonder.

Rene Froger: "Het is eigenlijk triest dat er in zo'n welvaartsland als Nederland mensen van de Voedselbank moeten leven. Helaas is 't zo. Voor de mensen in zulke omstandigheden kun je alleen maar respect opbrengen. Behalve dat dit voor ons gezin een leerzame ervaring is, kunnen we hiermee ook aandacht vragen voor de Voedselbank."

De Frogers, die het zelf ook niet altijd breed hadden, leveren al hun luxe in en moeten deze maand rondkomen van het minimum inkomen: slechts 1.201 euro. Tel daar nog kindertoeslag en -bijslag bij op en trek er de huur, gas, elektra, verzekeringen en alle andere vaste lasten vanaf, dan blijft er 607 euro over om met zn vieren van te leven. Koken moet met minimale middelen, schoonmaken gebeurt door zelf de handen uit de mouwen te steken en voor een oppas is geen geld; elke cent moet worden omgedraaid. Voor de inrichting van hun nieuwe woning krijgt de familie slechts duizend euro. Om bedden, stoelen, een tafel, een bank, een ijskast, een wasmachine maar ook handdoeken, servies, gordijnen en met een beetje geluk een tv te kunnen kopen, moeten ze naar een Kringloopwinkel of het internet op. Anders gaat dat niet lukken.

Geld of geen geld, het leven gaat door: Rene en Natasja moeten gewoon naar hun werk, alleen met het verschil dat ze nu niet van de daarvoor gebruikelijke beloning kunnen genieten en dat Rene deze maand met een oude Opel station zijn optredens zonder pech onderweg moet zien te bereiken. Het gaat tenslotte om het rond moeten komen van een minimaal bedrag, net als vele andere Nederlanders. Op één zon gezin kunnen de Frogers terugvallen voor tips en informatie. Dit hulpgezin bestaat uit een man en zijn vier kinderen en zijn vriendin. De man en de kinderen wonen op 45 vierkante meter en ze zijn klant van de Voedselbank. Twee jaar geleden kwamen ze onder meer door ziekte in deze situatie terecht. Ze laten ook zien dat een chronisch geldgebrek vrolijkheid, liefde en een positieve instelling niet uitsluit.

Naast tips krijgen de Frogers ook opdrachten, want ook nu komen er vrienden over de vloer om te kaarten en moeten verjaardagen worden gevierd. Op je (weinige) geld zitten is er niet bij.

De Voedselbank bemiddelt tussen producenten van met name etenswaren en mensen die in een schrijnende situatie terecht zijn gekomen. Het gaat om artikelen die moeilijk verkoopbaar maar wel bruikbaar zijn, bijvoorbeeld vanwege drukfouten op het etiket. Er zijn inmiddels 110 vestigingen in Nederland. Rene en Natasja gaan er langs, steken de handen uit de mouwen en proberen op nog meer manieren de instelling, die zij een warm hart toedragen, te helpen.

Uitzending: RTL 4, wekelijks, vanaf donderdag 16 oktober, tussen 20.30 en 21.30 uur.

Website: rtl.nl/defrogers

---

Noot aan de redactie: op vrijdag 10 oktober is er een persviewing voor De Frogers: Effe Geen Cent Te Makken. Hiervoor en voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Jaap Paulsen, afdeling Communicatie van RTL Nederland, via tel: 035 6718879 of jaap.paulsen@rtl.nl.