Gemeente Alblasserdam

Actueel

Asfalteringswerk

Oost Kinderdijk
Donderdag 16 oktober 2008 start de gemeente met onderhoud aan een aantal asfaltwegen. Er wordt eerst gewerkt aan Oost Kinderdijk, bij de nummer 339 tot 365 oneven en 48 tot 66 even. Dat is van de Noordenstoep tot de Merwedeweg. Volgens de planning is dat gedeelte op vrijdag 31 oktober 2008 om 16.00 uur klaar. Het is een ingrijpend werk, want de hele wegconstructie wordt vervangen, inclusief de fundatie, de loopstroken worden opnieuw getegeld en de waterafvoer wordt hersteld.

Omleiding
Het wegvak wordt dan ook afgesloten voor alle verkeer. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via Zwarte Paard, Rijnstraat, Van Hooogendorpweg en Blokweerweg (en omgekeerd). Oost Kinderdijk is in beide richtingen tot aan het werkvak bereikbaar voor bestemmingsverkeer. Binnen het werkvak zijn de woningen bereikbaar voor fietsers en voetgangers.
Als de puinfundatie en de onderlaag voor het asfalt is aangebracht, is het werkvak beperkt toegankelijk.
Auto's parkeren kan op het afgesloten weggedeelte, maar buiten het werkvak.

Klik hier voor een overzichtskaart van dit werk.

Klik hier voor volledig overzicht van de verschillende fasen van het asfaltwerk van dit najaar.

Klik hier voor een overzichtskaart van het werk dat dit najaar wordt uitgevoerd.

Achtergrond
Dit najaar voert de gemeente onderhoud uit aan een aantal asfaltwegen. Grootschalig werk wordt uitgevoerd in de Oost- en West Kinderdijk, de Edisonweg, Haven en Cortgene. Kleinschalige reparaties worden uitgevoerd aan de Van Hoogendorpweg, Blokweerweg en op enkele andere plaatsen.
Ernstige verkeershinder voor bewoners en voor doorgaand verkeer is niet te voorkomen, want het gaat in veel gevallen om hoofdwegen met veel verkeer. De werkvakken moeten in de meeste gevallen enige tijd worden afgesloten voor doorgaand verkeer en het bestemmingsverkeer moet worden beperkt. Er komen omleidingsroutes voor doorgaand verkeer als dat nodig is.
Op deze website staat actuele en uitgebreide informatie over het werk van dag tot dag.

Bezoek uit Sered (Slowakije)

Het koor Gaudete uit Sered in Slowakije is dit weekend op bezoek in Alblasserdam. Ze zijn hier op uitnodiging van de werkgroep Jumelage Alblasserdam-Sered, een samenwerkingsverband van de twee gemeentebesturen, maar ook van de bevolking van de twee steden. Dit is een tegenbezoek, nadat in de zomer van 2007 de Christelijke Oratoriumvereniging Egberts op bezoek is geweest in Sered. Op donderdag 2 oktober is het bezoek in Alblasserdam gearriveerd. Donderdagmiddag is het koor ontvangen in de raadzaal van het gemeentehuis. Ze hebben daar ook hun zangkunsten laten horen. Vrijdag is het gezelschap in Zeeland. Op zaterdagavond treedt het koor op in Landvast, samen met de Christelijke Oratoriumvereniging Egberts. Zondagmorgen vertrekt het gezelschap vroeg naar Sered.

Houten kunstwerk op de begraafplaats

Kettingzaagkunstenaar Peter Verlaan heeft een beeld gemaakt van de stam van de eeuwenoude beeldbepalende beuk die in 2007 werd geveld door een storm. Peter Verlaan heeft uit de stam een kunstwerk gezaagd en gebeiteld met twee uilen, een korenaar en gevouwen handen. Deze zomer is Peter Verlaan met zijn werk begonnen. Hij heeft onder veel belangstelling de laatste hand gelegd aan zijn werk tijdens het Havenfestival in september.
Op maandag 6 oktober 2008 wordt het houten beeld van Peter Verlaan geplaatst op de begraafplaats van Alblasserdam (Kerkstraat 203).

Om 7.00 uur wordt de kraan neergezet op de parkeerplaatsen bij de begraafplaats. Om 8.00 uur leggen de wethouders Ad Cardon en Arjan Dekker de laatste hand aan de bescherming van het beeld. Dan wordt het beeld naar zijn standplaats getild. Rond 9.00 uur is de plechtigheid voorbij.

De familie Smit heeft de begraafplaats een treurbeuk en twee gewone beuken geschonken, naar aanleiding van berichten over de oude beuk die in 2007 was omgewaaid. Een vertegenwoordiger van de familie is uitgenodigd om bij de officiële plaatsing van het beeld aanwezig te zijn.

Basisscholen zoeken klaar-overs

De inzet van klaar-overs kan veel verbeteren aan de veiligheid van oversteekplaatsen voor scholieren.
De basisscholen van Alblasserdam nemen het initiatief om klaar-overs te werven voor oversteek- plaatsen bij de scholen. Alle deelnemende scholen vaardigen iemand af voor een werkgroep.

De werkgroep is op zoek naar vrijwiligers die af en toe als klaar-over dienst willen doen. Bijzonder is
dat de werkgroep niet alleen werft onder ouders. Ze benadert ook opa's, oma's, mensen die met de VUT of met pensioen zijn en andere inwoners die tijd hebben en op deze manier een steentje willen bijdragen.
Het Kompas en 't Nokkenwiel hebben al eerder geprobeerd klaar-overs te werven. Er was niet voldoende respons, maar dat komt misschien doordat het niet duidelijk was dat klaar-overs maar één keer in de week een kwartiertje aan de beurt zijn, als er zich voldoende vrijwilligers melden.

De politie leidt de klaar-overs op voordat ze aan de slag gaan. De scholen stellen stopborden beschikbaar en opvallende hesjes. De klaar-overs kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. De wijkschouwen
in de gemeente maken duidelijk dat de drukke wegen in de wijken een knelpunt zijn voor overstekende kinderen.

Ouders kunnen zich aanmelden via de aanmeldstrook in de speciale nieuwsbrief die wordt uitgedeeld
aan de leerlingen van de scholen. Op de website van welzijnsorganisatie ROWA staat bij het vrijwilligerssteunpunt de functie van klaar-over als vacature.
Geïntersseerde inwoners kunnen ook een e-mail sturen naar verkeersbrigade@alblasserdam.nl.
Ook kunt u het aanmeldformulier (30 KB) downloaden, op uw computer invullen, opslan en mailen naar verkeersbrigade@alblasserdam.nl

Asfalteringswerk dit najaar

In de tweede week van oktober start de gemeente met onderhoud aan een aantal asfaltwegen. Grootschalig werk wordt uitgevoerd in de Oost- en West Kinderdijk, de Edisonweg, Haven en Cortgene. Kleinschalige reparaties worden uitgevoerd aan de Van Hoogendorpweg, Blokweerweg en op enkele andere plaatsen.

Ernstige verkeershinder voor bewoners en voor doorgaand verkeer is niet te voorkomen, want het gaat
in veel gevallen om hoofdwegen met veel verkeer. De werkvakken moeten in de meeste gevallen enige tijd worden afgesloten voor doorgaand verkeer en het bestemmingsverkeer moet worden beperkt. Er komen omleidingsroutes voor doorgaand verkeer als dat nodig is.

Op deze website komt de komende weken actuele en uitgebreide informatie
over het werk van dag tot dag.

Details over de fasering van het werk (27 KB)
Overzichtskaart van de fasen van het werk (487 KB)

Doen en ontdekken

Opening door wethouder Ad Cardon Woensdagochtend 24 september om 9.00 uur was het opvallend druk in Park Huis te Kinderdijk. Groep 7 van basisschool Het Kompas nam het nieuwe doe- en ontdekpad in gebruik, nadat wethouder Cardon de officiële opening had verricht. Samen met een van de leerlingen heeft hij een boomstam doorgezaagd. Daarmee was het pad symbolisch opengesteld.
De leerlingen zijn in groepjes het park door gegaan, voorzien van een rugzak met onderzoeksmateriaal en een werkboekje. Met behulp van het werkboekje zijn er voel-, zoek, kijk- en doeopdrachten uitgevoerd over de flora en fauna van het Park. Daar kan een biologieles in de klas niet tegenop.

Succesnummer Kaboutersport krijgt een vervolg

Kinderen uit de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs in Alblasserdam kunnen komende maanden weer naar hartelust kennismaken met maar liefst 10 verschillende sporten, dankzij Kaboutersport. De lessen zullen vanaf woensdagmiddag 17 september wekelijks plaatsvinden in Sportcentrum Blokweer.

In april, mei en juni van het afgelopen schooljaar was er ook al een mogelijkheid deel te nemen aan Kaboutersport, dat in het kader van de Buurt-Onderwijs-Sportimpuls (BOS) door de gemeente Alblasserdam werd geïnitieerd. Dit bleek zo'n succes dat men met maar liefst drie volle groepen kon starten. Helaas betekende dit ook dat er ruim 15 kinderen op de wachtlijst werden geplaatst. Om aan het enthousiasme van deze kinderen en hun ouders tegemoet te komen heeft de gemeente besloten om voor een tweede keer het project Kaboutersport te organiseren. Uiteraard zijn de lessen niet alleen voor de kinderen van de wachtlijst maar worden de lessen ook opengesteld voor andere geïnteresseerden. Komende weken worden er weer informatiefolders met aanmeldingsstrookjes op de basisscholen in Alblasserdam verspreid.

Voor meer informatie over de lessen Kaboutersport kunt u contact opnemen met Stichting Hattrick, Ron Tempelaar 078-6450039.

Activiteiten programma Zwembad Blokweer

Vanaf september is het gemeentelijk zwembad weer geopend voor alle activiteiten.
Het openingsprogramma biedt diverse mogelijkheden voor gezond en sportief vermaak voor jong en oud. Zoals recreatief zwemmen, banen zwemmen, vroege vogel zwemmen,familie zwemmen, dames zwemmen, aqua sporten, senioren zwemmen, moonlight zwemmen, medisch zwemmen, opleiding zwem ABC, opleiding puppy / guppy.
Er zijn drie zwemverenigingen in zwembad Blokweer actief die verschillende trainingen aanbieden.
Kijk voor meer informatie op de website van het zwembad.