ProRail

Persbericht

13-10-2008

Scholieren verfraaien de bouwwanden bij station Lelystad

Groepen 5 t/m 13 van de basisscholen De Kring en De Watergeus in Lelystad hebben in opdracht van ProRail meegedaan aan het maken van een schilderij âIk ga op reis met de Hanzelijn en ik ga naar â¦.â. De meeste creatieve klas wint een prijs! Donderdag 16 oktober a.s. vindt in aanwezigheid van de wethouder Jaap Lodders de prijsuitreiking plaats in het station Lelystad.

Onder begeleiding van de beeldend kunstenares Monica Staples hebben de scholieren in groepsverband de opdracht uitgewerkt. De Kubus, het centrum voor kunst en cultuur, stelde hiervoor hun ruimte beschikbaar. De Combinatie Lely-200 zorgt ervoor dat de kunstwerken een plek krijgen op de bouwwanden bij het station.

Programma prijsuitreiking (locatie station Lelystad)

Het programma voor de prijsuitreiking van de kunstwerkopdracht âIk ga op reis met de Hanzelijn en ik ga naarâ¦.â op donderdag 16 oktober a.s. is als volgt:
14.30 â 14.35 uur : toelichting Hans Loonstra, omgevingsmanager Hanzelijn ProRail
14.35 â 14.40 uur : toelichting Jaap Lodders, wethouder verkeer en vervoer
14.40 â 14.45 uur: overhandigen prijs aan winnende klas. 14.45 â 15.00 uur : bezichtigen van de schilderijen op de bouwwanden.

Samen schilderen

De leerlingen van de groepen 5 t/m 13 van de De Kring en De Watergeus hebben ieder voor zich hun fantasie droomreis met de trein op papier getekend. Een jury, bestaande uit een vertegenwoordiger van ProRail, De Kubus en de kunstenares van de zestig inzendingen van elke groep de drie beste tekeningen uitgezocht. Deze tekeningen hebben de leerlingen met hun klasgenootjes op bouwwanden geschilderd. Vier dagen lang hebben de leerlingen van beide scholen hard gewerkt aan âhunâ kunstwerk. En met heel veel enthousiasme.

Kunst maakt bouwwanden aantrekkelijk

Samen met de gemeente Lelystad heeft ProRail gekeken naar de mogelijkheden om de bouwwanden bij het station Lelystad op te vrolijken. Immers, de bouwwanden staan er minstens een jaar. Al gauw kwam het idee naar boven om samen met kinderen iets moois te maken. Met hun creatieve inbreng wordt het aanzicht op de bouwwanden aantrekkelijker.

Hanzelijn

ProRail bouwt een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle: de Hanzelijn. Vanaf december 2012 duurt een treinreis tussen beide steden slechts dertig minuten. Zodoende komen het noorden en noordoosten van Nederland in reistijd veel dichter bij de Randstad te liggen. Ook zorgt de Hanzelijn voor minder drukte op de Gooilijn en de Veluwelijn. Langs de Hanzelijn verrijzen nieuwe stations in Dronten en Kampen en wordt station Lelystad aangepast. Het tracé krijgt bovendien een nieuwe brug over de IJssel tussen Hattem en Zwolle en een tunnel onder het Drontermeer tussen Kampen en Dronten.