Stadsdeel Westerpark Amsterdam


Persbericht: Feestelijke opening van buurtboerderij `Ons Genoegen' en Time-Outvoorziening van Mentrum Geestelijke Gezondheidszorg

13 oktober 2008

Op donderdag 16 oktober om 15.00 uur wordt de pas gerestaureerde buurtboerderij `Ons Genoegen' in Stadsdeel Westerpark feestelijk heropend. Op hetzelfde moment opent Mentrum - sinds kort onderdeel van Arkin - een Time-Outvoorziening voor mensen die net zijn ontslagen uit een kliniek of bij wie opname kan worden voorkomen.

Wethouder Dirk de Jager van Stadsdeel Westerpark zal om 16.00 met een symbolische handeling het startschot geven voor de samenwerking tussen beide instellingen. De buurtboerderij en de Time-Outvoorziening liggen naast elkaar, en combineren hun activiteiten. Daardoor kunnen cliënten van Mentrum gebruik maken van de moestuin, de keuken en het restaurant van de buurtboerderij. De samenwerking tussen de Time-Outvoorziening en de buurtboerderij biedt mensen met een psychiatrisch probleem een goede gelegenheid om weer aansluiting te vinden bij de maatschappij.

Stadsdeel Westerpark heeft bemiddeld in de overeenkomst tussen de Vereniging tot behoud van Buurtboerderij `Ons Genoegen' en Mentrum Geestelijke Gezondheidszorg Amsterdam. De combinatie van Time-Out hotel met die van een buurtboerderij in een stedelijke omgeving is volgens zorgorganisatie Arkin uniek in Nederland.

De boerderij is afgelopen jaar gerenoveerd met financiële steun van Stadsdeel Westerpark. Daarnaast kregen zowel de Buurtboerderij als de Time-Outvoorziening van Mentrum financiële bijdragen uit het Urban II-programma, een Europees fonds voor bijzondere stedelijke projecten. De boerderij werd enkele jaren geleden gekraakt door buurtbewoners en kreeg daarna een publieke functie. Inmiddels biedt de Buurtboerderij onderdak aan diverse culturele activiteiten, gesteund door vrijwilligers en financiële bijdragen van Stadsdeel Westerpark.

De Time-Outvoorziening van Mentrum verstrekt op deze locatie geen behandeling en is dan ook geen kliniek. Het is primair een hotelvoorziening voor mensen die onlangs zijn ontslagen uit een kliniek of bij wie opname kan worden voorkomen. De gemiddelde verblijfsduur is vier tot zes weken. Ter gelegenheid van de opening van de Time-Outvoorziening wordt een toespraak gehouden door Diana Monissen, directeur-generaal curatieve zorg van het ministerie van VWS. Als voormalig bestuurder van Mentrum was zij één van de initiatiefnemers van dit project.

Vertegenwoordigers van de media zijn hartelijk welkom bij de opening van beide instellingen. Het programma begint om 15.00 uur met een ontvangst en feestelijkheden op de beide locaties. Adres: Spaarndammerdijk 319, Amsterdam, Stadsdeel Westerpark.

Programma:

15.00 uur: toespraak door voorzitter Franckx van Tilbeurgh van buurtboerderij `Ons Genoegen'

15.35 uur: toespraken door Marianne Lesquillier (directeur Mentrum Continuzorg) en Diana Monissen (directeur-generaal VWS) bij de Time-Outvoorziening

16.00 uur: officiële opening van beide instellingen door wethouder Dirk de Jager (Stadsdeel Westerpark)

16.30 uur: rondleidingen, borrel en hapjes.