Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Een nieuw leven voor het Dresselhuyspaviljoen

Persbericht

14 oktober 2008
Op 16 oktober 2008 om 18.30 uur zal het Dresselhuyspaviljoen op Landgoed Zonnestraal in Hilversum casco worden opgeleverd in het bijzijn van de minister van OCW dr. Ronald H.A. Plasterk. De cascorestauratie van dit paviljoen is een mijlpaal in de geschiedenis van Zonnestraal en een symbool voor een nieuwe toekomst van het landgoed. Hiermee komt plaatsing op de Werelderfgoedlijst van UNESCO dichterbij.

Dankzij een substantiële rijksbijdrage voor de cascorestauratie kon het tot rune vervallen paviljoen van de ondergang worden gered. Door definanciële steun van het VSBfonds kan volledige restauratie plaatsvinden en het monument behouden blijven voor de toekomst. Na de afbouw van het interieur zal het paviljoen worden betrokken door Oogziekenhuis Zonnestraal: een nieuw leven voor het Dresselhuyspaviljoen.

Ambities

De Alliantie, sinds 2007 eigenaar van Landgoed Zonnestraal, wil het landgoed een toonaangevende rol laten vervullen op internationaal en nationaal niveau op het gebied van architectuur, zorg en culturele activiteiten.

Ten aanzien van de architectuur wordt gestreefd naar volledige restauratie van het Duikerensemble en het landschap met als doel het complex op de werelderfgoedlijst te krijgen. Maar geen restauratie zonder een functie voor de gebouwen. Landgoed Zonnestraal wil het landgoed voor unieke en innoverende zorg verder ontwikkelen gericht op cure, medische diensten en behandeling.

Ook zullen op het landgoed meer culturele activiteiten gaan plaatsvinden. De prachtig gerestaureerde eetzaal in het Hoofdgebouw leent zich prima voor muziek, theater en toneel en de groene omgeving rond de monumenten voor buitententoonstellingen en beelden.

Historie Dresselhuyspaviljoen

Het Dresselhuyspaviljoen, in 1931 geopend, bestond uit twee op de zon georiënteerde vleugels met twee bouwlagen, gekoppeld door een conversatieruimte met theekeuken. De patiëntenkamers waren gesitueerd op het zuiden, aan de noordzijde waren de gangen en voorzieningen ondergebracht. In het Dresselhuyspaviljoen lagen de bedlegerige tbc- patiënten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met C. Rijbroek 035 5385423 of per mail conny.rijbroek@zonnestraal.org. U bent van harte uitgenodigd om het programma bij te wonen, wel graag aanmelden. Tijdens de bijeenkomst zal het VSBfonds de officiële gift symbolisch overhandigen.

Programma donderdag 16 oktober 2008


* 16.30-17.30 uur: Inloop en rondleiding Dresselhuyspaviljoen
* 17.30 uur: Welkom en opening door de heer drs. J.G.M. Schuyt
* 17.45-18.30 uur: Lezingen van de heer prof. ir. H.J. Henket en de heer drs J.F. Maljers

* 18.30-19.00 uur: Officiële oplevering met minister dr. R.H.A. Plasterk

* 19.00-20.00 uur: Hapje en drankje