Gemeente Harlingen


stadsweeshuis - snippers uit een omvangrijke geschiedenis"

Lezing" Het Harlinger Stadsweeshuis - snippers uit een omvangrijke geschiedenis"

Op donderdag 16 oktober geeft mevrouw Gerry Kuijper, lid van de Werkgroep Stadshistorie, een lezing over het Harlinger stadsweeshuis.

De geschiedenis van het stadsweeshuis in Harlingen beslaat circa 450 jaar (1546-1956). Een omvangrijk archief van dit weeshuis (van eind zeventiende eeuw tot 1955) is nog aanwezig in het Harlinger gemeentearchief. Leden van de Werkgroep Stadshistorie hebben in de loop der jaren talrijke gegevens overgenomen. Gerry Kuijper besteedt onder andere aandacht aan de reglementen en de inkomsten van bijvoorbeeld de betonning, de Lombard en de landerijen. Andere wetenswaardigheden die aan de orde komen zijn de kleding, het fenomeen 'ter begrafenisse', het gortkoken, de werkzaamheden, de gevolgen van de Franse tijd en de goede gaven die het wees - en armhuis ontving na de bevrijding in 1945. En wat had Napoleon nu met de weesmeisjes te maken? Tijdens de avond liggen lijsten met namen van weeskinderen tot circa 1940 ter inzage (nog niet volledig).

De lezing vindt plaats in de nieuwe gehoorzaal van het Hannemahuis. De ingang daarvan is in de Sint Christoffelsteeg (naast het Hannemahuis) tussen de Voorstraat en de Lanen.

Aanvang: 20.00 uur. Toegang EUR 5 inclusief koffie of thee. Kaarten tevoren afhalen bij het Hannemahuis (Voorstraat 56) of de Bibliotheek Harlingen (Voorstraat 52). Kaarten 's avonds aan de zaal zolang de voorraad strekt.