Opbrengst kookboek 'Topkoks voor Thuiskoks' voor kinderen in Malawi

15/10/2008 16:24

TNT Post

In aanloop naar Wereldvoedseldag op donderdag 16 oktober is vandaag het kookboek 'Topkoks voor Thuiskoks 2' gepresenteerd in tweesterren restaurant De Zwethheul door chef-kok Mario Ridder. Hij is een van de koks die belangeloos meewerkt aan het kookboek 'Topkoks voor Thuiskoks 2'. Van elk verkocht boek krijgt een kind in Malawi veertig voedzame maaltijden.

Nationale en internationale chef-koks komen ook dit jaar weer in actie om honderdduizenden kinderen in Malawi eten te geven. Samen met World Food Programme (WFP) realiseren zij een tweede uitgave van het Nederlandse kookboek 'Topkoks voor Thuiskoks'. Naast Mario Ridder, stellen topkoks als Jonnie Boer, Herman den Blijker, Jamie Oliver, Gordon Ramsay en Nigella Lawson ook dit jaar hun recepten beschikbaar. Met de gebundelde recepten zamelen zij geld in voor het schoolvoedselprogramma van het WFP in Malawi. Josette Sheeran, executive director WFP: "Dit jaar is uw steun belangrijker dan ooit want door de hoge voedsel- en brandstofprijzen is de nood hoog. Juist onder degenen die al het meest kwetsbaar zijn."

Mario Ridder: "Als je zelf voor je vak elke dag in de keuken staat, is het onvoorstelbaar dat er zoveel kinderen elke dag zonder eten naar bed gaan. Het minste wat ik en mijn collega's kunnen doen om het verschil te maken is een bijdrage leveren aan dit kookboek. Ik hoop echt dat mensen zich realiseren dat zij ook een steentje kunnen bijdragen. Door dit kookboek aan te schaffen wordt mogelijk gemaakt dat een kind op school in Malawi veertig maaltijden krijgt, geweldig toch?!"

Honger is de grootste bedreiging voor de gezondheid in de wereld. Een groter probleem dan AIDS, malaria en tuberculose bij elkaar. Meer dan 923 miljoen mensen, het merendeel vrouwen en kinderen, in de wereld lijden aan ondervoeding. Elke zes seconden sterft een kind vanwege honger.

Naar school om te eten

Het WFP is onderdeel van de Verenigde Naties en de grootste organisatie ter wereld op het gebied van humanitaire hulpverlening. Elk jaar levert het WFP voedselhulp aan ongeveer 90 miljoen mensen, van wie meer dan de helft kinderen, in meer dan 80 landen. Het schoolvoedselprogramma in Malawi is een van de projecten van het WFP om verandering te brengen in het voedselprobleem voor kinderen. Malawi is een van de armste landen in Afrika. Het programma zorgt ervoor dat kinderen op school minimaal één voedzame maaltijd per dag krijgen.

Koken met topkoks

Van de eerste uitgave van 'Topkoks voor Thuiskoks' zijn vorig jaar meer dan honderdduizend exemplaren verkocht. Dit jaar streeft WFP samen met de topkoks naar een recordverkoop. De prijs van het boek is 9,95 euro. Het kookboek is vanaf 16 oktober - Wereldvoedseldag - verkrijgbaar bij de betere boekhandels, Bijenkorf, V? en Bol.com.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.wfp.org/dutch/