Artsen zonder Grenzen


Bericht van dokter Anna vanuit Ethiopië
'Fatima's baby heeft geluk'

© MSF In het zuidoosten van Ethiopië, in de Somali-regio, bieden onze teams basisgezondheidszorg in de plaatsen Degahbur, Cherrati en Werder. Naast de droogte heeft de bevolking van de Somali regio ook te lijden onder een gewapend conflict, dat in 2007 escaleerde. Dokter Anna Greenham werkt in Werder en schreef hierover een persoonlijk verslag.

'Het leven in de Somali-regio is hard. Er valt geen regen, het voedsel raakt op en zelfs de kamelen gaan dood van de dorst. De nomadenbevolking kan niet geen water vinden en ook geen land voor hun vee om te grazen. Ze moeten dus wel gigantische afstanden afleggen om te overleven. Velen hebben alles verloren en leven aan de rand van de steden.

Eén daarvan is het stadje Werder, waar Artsen zonder Grenzen de enige gezondheidsvoorziening vormt voor zo'n 40.000 mensen. Werder is een stoffig, somber stadje. De meerderheid van de mensen woont in krotjes met golfplaten daken of in hutjes opgetrokken uit klei. Er zijn geen verharde wegen, er is geen stromend water en stroom is er maar een paar uur per dag. Op de markt zijn er nauwelijks verse etenswaren te verkrijgen.

Als ik je zou rondleiden in onze kliniek, zou je opkijken van hoe basic alles is. Buiten staan er houten bankjes vol met wachtende mensen. Sommigen daarvan hebben dagenlang gelopen om hier te komen. Vaak hebben ze eerst hun heil gezocht bij medicijnmannen, en alleen als ze ernstig ziek zijn, leggen ze de weg naar ons toe af. De allerziekste patiënten nemen we op onze verpleegafdeling: 2 grote tenten met matten op de vloer.

Het lijkt een chaos, maar het is echt verbazingwekkend hoeveel we kunnen doen met zo weinig. We geven primaire en secondaire gezondheidszorg, we behandelen tuberculosepatiënten en ondervoede kinderen, begeleiden zwangere vrouwen, geven vaccinaties en trekken daarnaast ook nog met mobiele hulpposten naar afgelegen gebieden. En we trainen de medewerkers die wij hier geworven hebben, zodat we iets achterlaten als we uiteindelijk hier weggaan.

Het is moeilijk om te zien hoe kinderen hier aan zulke simpele aandoeningen kunnen overlijden: diarree, longontsteking, mazelen en ondervoeding. Maar gelukkig lukt het ons deze kinderen te genezen. Zoals Fatima* en haar 4-maanden oude baby. Ze had 4 dagen gelopen: zonder water, zonder voedsel. Ze was zo uitgeput dat ze zelfs geen moedermelk meer had. Haar baby woog nog slechts 2,5 kilo en was de dood nabij.

We hebben moeder en kind direct opgenomen voor verpleging en langzaamaan gaat het nu beter. Maar Fatima's baby heeft geluk. Haar moeder had de kracht zo'n lange reis af te leggen. Voor vele anderen geldt dat niet. Ondanks alle obstakels en uitdagingen, hou ik echt van mijn werk. Het geeft zoveel voldoening om te zien hoe kinderen die in kritieke toestand verkeren, er weer bovenop komen. Zonder ons zouden ze het waarschijnlijk niet gered hebben. Artsen zonder Grenzen geeft niet alleen gezondheidszorg, onze aanwezigheid geeft ook hoop aan een bevolking die zo ontzettend vergeten en verwaarloosd is.'

Oktober 2008


* Naam gefingeerd vanwege veiligheidsredenen. Het verslag van Anna dateert uit augustus.