Artsen zonder Grenzen


Medische en psychologische hulp blijft nodig in Georgië

15/10/2008 11:09 -- In de Georgische steden Gori en de hoofdstad Tblisi gaan teams van Artsen zonder Grenzen door met het bieden van medische en psychologische hulp aan verdrevenen uit Zuid-Ossetië. Ook zorgen ze voor noodhulpgoederen en voor de aanvoer van medicijnen.

De toekomst van de ontheemden in Georgië blijft onzeker, ook nu de Russische troepen zich teruggetrokken hebben uit de bufferzones rond de opstandige regio's Abchazië en Zuid-Ossetië. Volgens de Georgische autoriteiten zijn nog zeker 60.000 mensen ontheemd in het land. Ze zijn opgevangen openbare gebouwen en tentenkampen. Onze teams hebben vanaf het begin van de vijandelijkheden begin augustus hulp geboden.

In de stad Gori verblijven 7.000 ontheemden op zo'n dertig locaties. Sinds begin september bieden drie teams medische zorg aan de ontheemden en verwijzen zonodig door naar een centrale polikliniek. In de periode van een maand werden 1200 consulten verzorgd.

Sinds 8 september bezoekt een team van psychologen regelmatig de ontheemden. Bijna 600 mensen hebben deelgenomen aan groepssessies van Artsen zonder Grenzen en zo'n 100 mensen hebben individuele zorg gekregen.

Ondanks de grote belangstelling voor Georgië en de massale aanwezigheid van hulpverleners ter plekke, hebben bepaalde hulpgoederen de ontheemden nog steeds niet bereikt. Terwijl de winter nadert, heeft een aantal mensen in Gori nog steeds geen dekens gekregen. Artsen zonder Grenzen heeft inmiddels 2000 dekens uitgedeeld.

Ons team heeft diverse medicijnen voor 600 chronisch zieke patiënten aangevoerd naar de kliniek in het Mejereskhivi district in de `bufferzone' bij Zuid-Ossetië. Een volgende zending is gepland, zodat de kliniek genoeg voorraad heeft voor de komende drie maanden.

In Tbilisi bieden teams sinds begin augustus medische zorg aan ontheemden in 9 kampen met 4.000 mensen. In september boden onze teams 1200 consulten, waarvan een kwart voor chronische ziekten. 140 mensen kregen psychologische hulp.

Onze reguliere programma's voor multiresistente tuberculose, waarvan één in de opstandige regio Abchazië, lopen normaal door.