Artsen zonder Grenzen


Meer voedselhulp en onderdak nodig in Gonaïves, Haïti

15/10/2008 15:37 -- Vijf weken nadat een reeks orkanen Haïti trof, hebben de inwoners van de stad Gonaïves nog steeds geen basisvoorzieningen. Sinds begin oktober worden dakloze gezinnen uit de gebouwen gezet waar ze hun toevlucht hadden gezocht.

We schatten dat ongeveer 10.000 van de 200.000 inwoners overleven op daken, in tenten of in schamele hutjes van houtafval en bedlakens. Andere gezinnen zitten met tientallen opeengepakt in verlaten gebouwen, of verblijven tijdelijk bij familieleden. Maar ook daar is alles overvol, waardoor de kans op slechte hygiëne en huiselijk geweld toeneemt. Daarnaast zijn de elektriciteit en het stromend water nog steeds niet opnieuw aangesloten.

Hoewel het de afgelopen tien dagen niet heeft geregend, staan veel wegen nog altijd onder water. In sommige stadsdelen is de laag modder tot een meter hoog.
`Gewoonlijk kan Artsen zonder Grenzen haar activiteiten bij een natuurramp al na de eerste maand terugschroeven', zegt Vikki Stienen, projectcoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Gonaïves. `Maar hier is het net andersom: we hebben onze teams en hulpprojecten nog moeten uitbreiden.'

Onze teams hebben tot nu toe 3.000 hulppakketten voor gezinnen (met plastic dekzeil, zeep, jerrycans) verdeeld en is bezig nog 7.000 andere te verspreiden. Verder zuiveren we ook 1 miljoen liter drinkwater per dag.

Inmiddels hebben we ook zeven ernstig ondervoede kinderen opgenomen in het ziekenhuis van Gonaïves. Dat aantal staat nu op zeven en zal nog toenemen in de komende dagen, als mensen horen van de behandelmogelijkheid. Haïti heeft een chronisch voedseltekort en de recente orkanen hebben de oogst verwoest en grote hoeveelheden vee gedood. Er is nog geen duidelijke strategie voor het bepalen waar het meest behoefte is aan voedselhulp en hoe die er moet komen.

We dringen er bij de internationale organisaties en de Haïtiaanse overheid op aan om hun noodhulp onmiddellijk te richten op onderdak en op voedselhulp voor de jongste orkaanslachtoffers.

Medische en psychologische hulp blijft nodig in Georgië -- datum: